Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

MADRID, 24. ožujka 2018. (Hina) - Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent u subotu je privremeno odgodio sjednicu na kojoj se trebalo glasovati o izboru Jordia Turulla za predsjednika vlade Katalonije, nakon što je 51-godišnji zagovornik nezavisnosti u petak navečer pritvoren pod optužbom za pobunu protiv Španjolske.

 

„Zastupnik Jordi Turull danas ne može biti ovdje jer je u zatvoru zajedno s još dvojicom zastupnika ovog parlamenta (...). Očito je da se pod tim okolnostima ne može održati sjednica“, izjavio je Torrent u Barceloni.

Predsjednik parlamenta je međutim svakoj političkoj stranci dao petnaest minuta kako bi dala mišljenje o „ovoj izvanrednoj situaciji“.

„Također je očito da je u ovim teškim trenucima potrebno razgovarati, moramo razgovarati (...). Suspendirao sam sjednicu no dajem vam riječ da se izjasnite o ovoj izvanrednoj situaciji“, rekao je Torrent.

Zastupnici španjolske vladajuće stranke, Narodne stranke desnog centra, napustili su parlament zatraživši da se rasprava održi neki drugi put.

„Mi nećemo ostati ovdje i predstavljati 1,1 milijun osoba jer kako ste dobro rekli, ova situacija nije normalna. Nije normalno da predsjednik parlamenta drži politički miting u parlamentu, to nije normalno“, rekla je Inés Arrimadas, liderica stranke centra Građani, još jedne stranke koja podržava cjelovitost Španjolske.

Nakon što je odgođena sjednica počelo je teći razdoblje od dva mjeseca tijekom kojih je potrebno naći novog kandidata te ga imenovati. Ne dogodili se to, 5,5 milijuna stanovnika pokrajine na obali Sredozemnog mora ponovno će na izbore. Španjolska vlada je iz Madrida pozvala Torrenta da predloži kandidata koji ispunjava pravne uvjete.

Na izborima u prosincu najviše mjesta su osvojile stranke za nezavisnost Katalonije no već tri mjeseca ne uspijevaju formirati vladu. Njihov prvi kandidat Carles Puigdemont nije mogao biti izabran jer mu povratkom u Španjolsku prijeti uhićenje i jer mu sud nije dopustio izbor na daljniju. Zamjenski kandidat Jordi Sánchez nalazi se u pritvoru pored Madrida i sudac ga je odbio pustiti na uvjetnu slobodu. Sudac je trećeg kandidata Turulla, o kojem se trebalo glasovati u subotu, zadržao u petak navečer u pritvoru odbivši mogućnost plaćanja jamčevine kako bi on mogao doći u Barcelonu. Sva trojica su optužena za pobunu protiv Španjolske i organiziranje referenduma u listopadu protivnog ustavu.

"Danas bi Turull imao dovoljno glasova da postane predsjednik vlade no on je u zatvoru", rekao je Quim Torra, zastupnik formacije Zajedno za Kataloniju kojoj pripada Turull. U četvrtak Turull nije dobio dovoljno glasova jer se od glasovanja bila suzdržala antikapitalistička stranka za nezavisnost CUP. Ta formacija traži jednostrano proglašenje nezavisne republike Katalonije.

U petak je sudac uz Turilla pritvorio još nekoliko katalonskih dužnosnika.

„Jučer španjolska država nije zatvorila pet dobrih osoba, zatvorila je 2 milijuna Katalonaca. I pljunula nam u lice“, rekao je zastupnik u katalonskom parlamentu Sergi Sabria, član Katalonske republikanske ljevice (ERC) koja podržava nezavisnost.

 Glavna tajnica te stranke i zastupnica Marta Rovira, koja je u petak najavila odlazak u inozemstvo, također je optužena za pobunu kao i bivša predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell. Ukupno 25 katalonskih dužnosnika nalazi se na optuženičkoj klupi te im prijete višegodišnje zatvorske kazne.

LuPuš/ HINA

Reci što misliš!