"Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet", rekao je za AFP Michael Lombardi, stručnjak za povijest kompanije Boeing, kojoj je taj leteći div bio zaštitni znak.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Punih 40 godina zrakoplov Boeing 747 donosio je Sjedinjenim Američkim Državama glamur, stil i komfor letenja, a sada je vrijeme da se povuče u mirovinu. Najveće putničke kompanije, United i Delta, najavile su umirovljenje svojih golemih flota Boeinga 747, pa će on na američkim aerodromima sada biti viđen uglavnom u ulozi teretnog aviona, ili pak u sastavu putničkih kompanija izvan SAD-a.

Legendarni zrakoplov poletio je prije 40 godina na liniji Boston – Honolulu, a te 1977. Putnici su se za let u ovoj “velikoj ptici” posebno I svečano odijevali, baš kao da idu na kazališnu premijeru.

Kada se pojavio, Boeing 747 prvenstveno je iznenadio svojom veličinom. Bio je to najveći putnički zrakoplov koji je do tada ikad poletio. Pa, iako je Airbus A380 (trenutno najveći putnički zrakoplov na svijetu) izazvao apsolutno oduševljenje kada je predstavljen, ono se ne može mjeriti sa pravom euforijom kada je pistama zarulala 747-ica sa četiri moćna mlazna motora.

Zbog svoje veličine, 747 je omogućio komforno putovanje po relativno niskim cijenama. Ironično, upravo troškovi leta sada su razlog što se 747-ica povlači iz upotrebe, jer novije verzije poput 777-ice troše znatno manje goriva, pa su ekonomičnije.

"Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet", rekao je za AFP Michael Lombardi, stručnjak za povijest kompanije Boeing, kojoj je taj leteći div bio zaštitni znak.


"Odjednom se moglo putovati iz Londona do Singapura. Svijet je postao dostupan u manje od 24 sata", dodao je stručnjak za avijaciju Michel Merluzeau.

Delta Air Lines povući će 19. prosinca Boeing 747 iz svoje putničke flote nakon posljednjeg leta na liniji Seul-Detroit. Od tog datuma nijedna američka zrakoplovna kompanija neće više imati '747' namijenjen prijevozu putnika.

No, “Kraljica neba”, kako su zvali 747-icu, ipak će I dalje zadržati veliku ulogu u američkoj kulturi. Naime, upravo je modificirana verzija B747 u zrakoplovnom svijetu poznata po pozivnom kodu Air Force One, što je oznaka zrakoplova kojim putuje predsjednik SAD-a. Da će tako i ostati, potvrđuje činjenica da je Trumpova administracija upravo naručila još dva primjerka.

 

 

 

 

 

 

Photograph by @kirat_singh_bawa - See the smoke when the sun shines, We will forever be faded under gold skies. . . . Visit our wall to view full image ?? Wall of awesomeness ?? Follow @indian.diariez . . Do tag your friends and loved one & help us to grow . . Tag us in your posts or DM us to get featured on page . . .#incredibleindia . #storiesofindia #indianphotography #indianphotographers #streetphotography #streetphotographyindia #itz_mumbai #naturephotography #indianshutterbugs #indiaclicks #_coi #india_everyday #i_hobbygraphy #igersoftheday #mumbai_diaries #dslr_official #streetphotographymumbai #india_clicks #_soimumbai #indianphotography #photographers_of_india #beautifuldestinations #earthpix #indiapictures #indiatravelgram #indiagram #mumbai #INDIAPICTURES #boeing747

A post shared by Indian Diariez (@indian.diariez) on

Reci što misliš!