"Hakeri mogu ući u sustav te imati punu kontrolu nad rukama, nogama te ostalim alatima", rekao je Nicholas Patterson.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Stručnjaci koji se bave robotikom te umjetnom inteligencijom već duže vrijeme upozoravaju na opasnosti kada su u pitanju roboti.

Napredak i sve brži razvoj tehnologije u jednu ruku nam omogućava da stvorimo umjetnu inteligenciju koja će nam olakšati život te isto tako omogućiti duži životni vijek. Ali baš kao i sve ostalo i ovaj napredak ima cijenu, pogotovo kada se roboti počnu izrađivati i u svrhu 'lake zabave'.

Znanstvenici zato konstantno upozoravaju na haker koji bi mogli hakirati čak i seks robote, a oni bi, kako stručnjaci navode, mogli ubiti čovjeka.

"Hakeri mogu ući u sustav te imati punu kontrolu nad rukama, nogama te ostalim alatima", rekao je Nicholas Patterson, stručnjak sa sveučilišta Deakin u Australiji.

"Često roboti mogu imati do 100 kilograma te biti vrlo snažni. A jednom kad haker uđe u sustav u mogućnosti je u potpunosti preuzeti kontrole nad robotom. To im omogućuje da provode razne fizičke radnje koje mogu uzrokovati veliku štetu", dodao je Patterson.

Već su ranije znanstvenici otkrili mane kod seks igračaka kojima se može upravljati Bluetoothom, a ono čega moramo itekako biti svjesni je to da će jednog dana svi napredni uređaji pa tako i roboti biti spojeni na mrežu te imati napredne funkcije, a onda će ostati samo pitanje koliko će netko htjeti iskoristiti slabosti u sustavu i tehnologiji koja se tek razvija.

Do tada se možemo nadati da će se upozorenja znanstvenika shvatiti ozbiljno.

Reci što misliš!