Uz onu o kavi, najraširenija ovisnost među Hrvatima, koštat će kunu više. Blagdani su idealno vrijeme da prestanete pušiti jer osim što šteti zdravlju, šteti i novčaniku

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Od petka cigarete poskupljuju za još jednu kunu. Mjera je to kojom se tobože želi smanjiti broj pušača, no zapravo služi punjenju državnog proračuna. 

Nakon objave u Narodnim novinama, proizvođačima će se već do kraja tjedna dati mogućnost da postave nove cijene, kazao je u Otvorenom direktor regulatornih poslova u TDR-uJosip Lozanačić govoreći o povećanju trošarina na cigarete. 

‘Bilo nam je jasno da će Republika Hrvatska preuzeti obaveze prema direktivama Europske unije da podiže stopu trošarina do devedeset eura po tisuću komada cigareta’, rekao je irektor regulatornih poslova u TDR-uJosip Lozanačić. 

Dodaje kako duhanski lobi nije spriječio još veće povećanje cijene cigareta. Bez obzira na uvođenje šokantnih fotografija na kutijama cigareta, Lozančić govori kako TDR bilježi rast prodaje.

‘Na svim zdravstvenim ustanovima stoji upozorenje da se u okviru 20 metara ne može pušiti. I bez obzira na to, vi nađete pacijenta koji stoji pred vratima i puši dok čeka vaš pregled’, istaknula je ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu
Alma Rožman. Napominje kako se ovisnicima o pušenju želi pomoći no upozorava da jako malo pušača traži pomoć. ‘Oni ne mogu naći motiv za odricanje od pušenja, traže od nas da im ga mi nađemo’, svjedoči Rožman.

‘Naš ultimativni cilj jest prevencija pušenja i smanjenje broja pušača no da bi učinci toga bili vidljivi, treba proći dvadeset godina’, smatra pročelnik Zavoda za tumore pluća KBC Zagreb Marko Jakopović. Upozorio je da u Hrvatskoj od karcinoma pluća godišnje oboli tri tisuću ljudi i da ih toliko i umre od iste bolesti.

Možda je blagdansko vrijeme dobar motiv da prestanete pušiti jer, osim što škode zdravlju, cigarete će sve više škoditi i vašem novčaniku. Oni koji su prestali, savjetuju da krenete sa selfhelp priručnikom "Lako je prestati pušiti" Allena Carra. Isti naslov idealan je izbor za božićni poklon nekome tko ima velike probleme s cigaretama. 
 
(MiMi)

Reci što misliš!