'Dijalog je ključni način rješavanja svih problema' poručila je predsjednica, ocjenjujući svoj posjed susjednoj nam BiH veoma uspješnim.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Dan nakon što ju je kontroverzni redatelj Oliver Frljić na N1 'bocnuo' da su Ahmići vrlo blizu lokaliteta koje posjećuje na svom državničkom posjetu BiH, hrvatska predsjednica promijenila je protokolarnu rutu te odala počast stradalima u tom pokolju, a li i Hrvatima ubijenima u Križančevu selu. 

Prdsjednica je izjavila kako se žrtvama zločina u Ahmićima i Križančevu selu odlučila pokloniti u tišini jer je to 'najbolji način da se oda počast ndužno stradalima. 

"Vjerujem da ste već primijetili da na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini i jednostavno pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti no prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi", kazala je Grabar-Kitarović novinarima u Vitezu nakon nenajavljenog posjeta Ahmićima i Križančevu selu gdje je odala počast žrtvama i položila cvijeće na spomen obilježja.

U travnju 1993. u Ahmićima je zvjerski ubijeno stotinjak Bošnjaka, dok je u prosincu iste godine u Križančevu selu na sličan način stradalo 44 Hrvata

Predsjedničina je poruka kako bi nakon svega trebalo gledati ka budućnosti odnosno jačanju dobrih odnosa, ne samo između Hrvata i Bošnjaka nego i svih građana središnje Bosne i BiH.

Istaknula je kako je njena temeljna poruka Hrvatima u tom ali i svim drugim krajevima BiH da je Hrvatska uz njih i to ne samo u smislu očuvanja njihovih političkih prava odnosno konstitutivnosti kao naroda nego i ravnopravnosti s drugim narodima.

Iznoseći ukupni dojam o posjetu BiH predsjednica je kazala kako je ishodom veoma zadovoljna jer je dijalog ključni način rješavanja problema, posebice među zemljama koje su toliko vezane jedna za drugu. Potvrdila je kako je i na radnoj večeri s bosanskohercegovačkim dužnosnicima u srijedu u Sarajevu nastavila dijalog o otvorenim međudržavnim pitanjima.

"Nastavili smo prijateljski razgovor. Dogovorili smo se oko nekih otvorenih pitanja kako ćemo krenuti dalje", kazala je predsjednica no nije iznosila potankosti razgovora vođenih u srijedu navečer.

Hrvatska je predsjednica nakon posjeta Vitezu otputovala u Žepče, Usoru i Derventu. U Derventi će se oko 17.30 sati sastati s predstavnicima HKD-a Napredak i razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj.

(HINA/MiMI)

 

Reci što misliš!