Poznati partizanski monument je u problemima. Nakon godina restauracije artefakta, brdo na kojem se nalazi, radi oborina se potpuno uništilo.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

U Dolini heroja na Tjentištu danas je došlo do većeg odrona zemljišta, koje potencijalno može ugroziti i spomenik bitke na Sutjesci, prenosi N1.

Klizište se pojavilo iza 11 sati, a najvjerojatnije je izazvano obilnim padalinama, koje ne prestaju na području Foče već dva dana.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović potvrdio je da je situacija na prostoru u Dolini heroja veoma teška.

-Klizište je odnijelo pola brda, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim tijekom Bitke na Sutjesci - kazao je Pavlović.

Monumentalni spomenik od bijelog betona napravljen je u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu u trajanju od 27. svibnja do 15. lipnja 1943. godine. Rad Miodraga Živkovića otkrio je Josip Broz Tito 5. rujna 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju zbog obrasle mahovine koja je skrivala njegove ljepote.

Prethodno je 1958. godine sagrađena Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.

"Klizište koje se jutros pokrenulo u Dolini heroja, ispod Spomenika Bitke na Sutjesci, neće biti moguće sanirati bez pomoći viših instanci vlasti. Koliko god se trudili da vratimo stari sjaj Nacionalnom parku Sutjeska, priroda nam pokaže da ništa ne možemo uraditi sami. Dragi prijatelji i poštovaoci antifašističkih tekovina, bivše nam države, sada više nego ikad nam je potrebna pomoć, ne samo da Dolinu heroja vratimo u prvobitno stanje, već i da Sutjesku ponovo vratimo tamo gdje joj je mjesto. Na prvo mjesto svih destinacija koje treba posjetiti. Smrt fašizmu!", kazano je na Facebook stranici Nacionalnog parka Sutjeska.

LP

Reci što misliš!