Vlada Finske postavila je ambiciozan cilj svojim stanovnicima koji će donijeti dobrobit njihovom zdravlju i stanju na računu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Planiraju da Finska do 2040. godine bude zemlja bez duhanskog dima, što znači kako žele da manje od dva posto Finaca do tog roka konzumira duhan u bilo kojem obliku, piše CNN.

To znači da više od 98 posto Finaca treba reći ‘ne’ cigaretama, duhanu i drugim proizvodima na bazi duhana, pa čak i e-cigaretama.

Broj pušača u Finskoj konstantno se smanjuje zbog novih mjera koje je Finska uvela, poput zabrane oglašavanja i trgovine.

“Finski pristup je revolucionaran. Svi se želimo osloboditi duhanskih proizvoda”, rekao je Kaari Paaso, čovjek koji je na čelu jedinice za borbu protiv duhanskog dima u finskom Ministarstvu zdravlja.

Stručnjaci smatraju da Finska koristi inovativan i kreativan način da pomogne svojim stanovnicima da se riješe ove navike.

Paaso objašnjava kako su pušenje promatrali iz više kutova i nisu odjednom počeli promovirati e-cigarete ili nikotinske flastere kao sredstvo za odvikavanje od pušenja, prenosi net.hr.

“Ne želimo upasti u zamku proizvoda koji se predstavljaju kao manje zlo u odnosu na cigarete. Želimo ukinuti sve duhanske proizvode”, rekao je Paaso i dodao da bi takvi proizvodi samo stvarali nove zavisnike.

Stručnjaci se slažu da je oporezivanje jedan od najboljih načina za smanjenje broja pušača. Osobe koje ne mogu da priušte sebi cigarete neće pušiti, a oni koji puše, donosiće novac koji će se koristiti za kampanje i sistem podrške ljudima koji žele da ostave duhan.

Vaughan Rees, direktor Centra za globalnu kontrolu duhana, smatra da je to jedan od najefikasnijih načina da se smanji potražnja za duhanom.

Još jedan zanimljiv pristup skandinavskih zemalja je mogućnost podnošenja zahtjeva za zabranu pušenja na balkonu ili u automobilu.

Finska također planira spriječiti tinejdžere da počnu konzumirati duhan. Zbog toga neće biti proizvoda koji imitiraju duhan i cigarete, a ograničenje se odnosi i na slatkiše i čokoladice u obliku cigareta.

Ograničenja se odnose i na industriju e-cigareta koje se više ne mogu prodavati maloljetnicima.

Finska nije jedina država koja želi iskorijeniti pušenje i duhanske navike stanovništva, piše Net.hr.

Reci što misliš!