Pismo su potpisali predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoir potpredsjednik I predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt, Jean-Paul Picaper i drugi visoki dužnosnici

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Otvoreno.hr

Međunarodna paneuropska unija uputila  je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu u kojem daju apsolutnu podršku hrvatskom ministru znanosti i obrazovanja, Pavi Barišiću.

Pismo su potpisali predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoir, potpredsjednik Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Jean-Paul Picaper, članica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i potpredsjednica Mađarske Paneuropske unije Anna Grünwald, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i glavni tajnik Njemačke paneuropske unije Johannes Kijas, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Andrej Lepavcov, predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran, predsjednica Crnogorske paneuropske unije Gordana Đurović, predsjednik Paneuropske unije Makedonije Marjan Gjorchev, počasni predsjednik Mađarske paneuropske unije Gábor Andrássy, predsjednik Mađarske paneuropske unije Béla Aba i potpredsjednik Mađarske paneuropske unije Zoltán W-Nemessuri.

Pismo prenosimo u cijelosti.

''Poštovani gosp. premijeru Plenkoviću, predsjedniče Sabora Petrove,

potaknuti konstantnim napadima nekih političkih opcija i dijela hrvatskih medija na ministra Pavu Barišića, kao Paneuropljani dajemo mu apsolutnu podršku u njegovu radu i brizi za razvoj i korisne reforme u organizaciji znanstvenog rada i obrazovanja u Hrvatskoj.

 

Ministar Barišić se kao uvjereni hrvatski domoljub i Europljanin, donedavni predsjednik Hrvatske paneuropske unije, kao glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije, sveučilišni profesor i znanstvenik dokazao u svim segmentima njegova djelovanja.

 

Dovođenje u pitanje bilo kojih od njegovih kompetencija stoga je više nego deplasirano, a način na koji se to radi nije primjeren demokratskim načelima i puno govori o onima koji vode ovu prljavu kampanju protiv ministra Barišića.

Posebno osuđujemo medijski linč koji se vodi protiv ministra, napose kada su znanstvene i sveučilišne institucije odbacile optužbe o navodnom plagiranju. Ono što se predbacuje ministru Barišiću zapravo je u tolikoj mjeri slučajni propust da se može dogoditi bilo kojoj poštenoj osobi, a protivnici vaše vlade moraju koristiti megafone i stalno ponavljati isto kako bi cijelu stvar napuhali. Sretna je ona vlada čiji je najveći skandal nešto poput izostavljenog imena u fusnoti članka. Čestitke!

Danas europsku ideju i ideju Europske unije ugrožava rastući populizam s desna, kao u Francuskoj ili Njemačkoj, ili s lijeva, kao u Grčkoj. Ovi populisti pokreću mase svojim obećanjima i kritikama trenutne situacije, želeći se domoći vlasti, a nemoćni riješiti postojeće probleme, samo stvaraju nove, te ugrožavaju ono što je ranije postignuto. Upravo se to događa s ovom podlom kampanjom protiv ministra Barišića koju većinom vode lijevo orijentirani političari i javne osobe, kao i dio ekstremne desnice. I jedni i drugi ugrožavaju europski projekt i konstruktivnu politiku centrista u hrvatskoj vladi poput Vas i ministra Barišića, koji ste simboli nade u trenutnoj politici europskih zemalja i Europske unije.

oš jednom Vas molimo predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog sabora da zaštitite ministra Barišića i podržite ga kako bi zajedno s vama mogao nastaviti raditi na dobro hrvatske države i društva, a što će također biti dobro za cijelu Europu'', stoji u priopćenju Međunarodne paneuropske unije.

 

Reci što misliš!