U prosvjednom pismu naglasak nije toliko na borbi za neovisnost već na osudi nasilja koje su španjolski policajci primijenili tijekom katalonskog referenduma

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Katalonski nacionalni zbor, jedna od ključnih organizacija koje se bore za neovisnost Katalonije, lansirala je web stranicu na kojoj građani Europske Unije mogu šefovima svojih država poslati prosvjedno pismo. 

Iako se organizacija bavi borbom za neovisnost Katalonije, u pismu nema toliko riječi o otcjepljenju od Španjolske, već je naglasak na policijskoj brutalnosti i nasilju koje su španjolski policajci primijenili tijekom katalonskog referenduma, kada je ozlijeđeno oko 900 osoba. 

Pomoću stranice, pismo se može poslati i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, i to na hrvatskom jeziku, jer su stranice za svaku europsku državu prevedene i prilagođene. 

Poštovani predsjedniče Vlade,

kao hrvatski i europski građanin još uvijek ne mogu povjerovati u policijsko nasilje koje je 1. listopada potisnulo i onemogućilo demokratsko izražavanje Katalonaca.

Možemo li skrenuti pogled pred brutalnošću policijskih snaga protiv vlastite populacije? Protiv starijih, žena, djece? Do kad će se šutjeti dok naši susjedi trpe represiju zbog svojih političkih izbora? To nije prikladno naprednoj demokraciji 21.stoljeća.

Španjolske vlasti pokazale su svoje autoritarno, bezosjećajno, manje demokratsko i, zasigurno, manje europsko lice. Tražim od vas, europskog vođe ne odustanete od svoje uloge i ne posrnete pred političkim sukobom koji nas tako blisko dira. Zato što su se pogazila fundamentalna prava europskih građanina, uspostavljajući veoma opasan presedan.

Prava nas Europljana su dovedena u pitanje. Zato vas molim da osudite nasilje i predložite europsko posredovanje u rješavanju sukoba i poštovanje slobodne odluke Katalonaca.

Ako želite poslati ovakvo pismo premijeru Andreju Plenkoviću, to možete učiniti putem ovog linka

Reci što misliš!