Njemačka je jedna od omiljenih zemalja za mafijaše. Imovina se tamo ne plijeni zbog sumnje da je idealno stečena, a ne postoje ni posebne službe koje se bave mafijom

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

U sinkroniziranim racijama, prošlog tjedna njemačka i talijanska policija zaplijenile su roba i nekretnine u vrijednosti nešto većoj od 11 milijuna eura. Radilo se o udaru na sicilijansku Cosu Nostru, posebno na klan Rincivilo, koji je aktivan u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna- Vestfalija. U akciji je sudjelovalo 600 policajaca iz Njemačke i Italije, no točan broj uhićenih osoba nije poznat. Kako piše DW, za dvojicom su raspisane tjeralice.

U Njemačkoj je lakše prati novac

Prema riječima gradonačelnika Palerma i najuspješnijeg borca protiv mafije, Leoluca Orlanda, Njemačka je jedna od omiljenih zemalja za mafijaše. Glavna uporište Cosa Nostre su Köln, Leverkusen, Solingen i Dortmund. Tri glavne 'djelatnosti' su im trgovina drogom i oružjem te građevina. Prema navodima glasnogovornik Federalnog ureda za borbu protiv kriminala, njemačkoj policiji od talijanskih kolega stalno stižu informacije o mafijašima koji se nalaze u Njemačkoj, ali njemačkim su istražiteljima 'često vezane ruke'. Za razliku od Njemačke, u Italiji postoji više policijskih institucija koje vode istrage protiv mafijaša, a u Njemačkoj je za njih zadužen jedino Savezni ured za borbu protiv kriminala te su i zakoni blaži. Policija u Italiji smije zaplijeniti imovinu osumnjičenih već i zbog same sumnje da je ilegalno stečena, dok u Njemačkoj to prvo moraju dokazati.

Lažne adrese

U građevinskoj branši mafijaši registriraju tvrtke koje postoje samo u vidu poštanskog sandučića na nekoj zabačenoj adresi. Te navodne tvrtke ispostavljaju račune za poslove koje nikada nisu obavile. Poslovi se onda plaćaju novcem koji je 'zarađen' kriminalnim aktivnostima. Organizatori svega su uvijek u pozadini, posao na terenu obavljaju oni koji se žrtvuju ako akcija ne uspije.

Najvažniji akteri održavaju redovne sastanke, gotovo svakodnevno, a strukturalno su organizirani po principu teritorija i obitelji koje pak teritorije dijele međusobno. Mafijaški klanovi u Italiji, točnije Siciliji, kupovali su napuštene zgrade te ih koristili kao prihvatne centre. Izbjeglice bi koristili za rad na crno ili za prostituciju te prisvajali novac namjenjen izbjeglicama.

(IPa)

Reci što misliš!