'Pan', Ilegalno okupljalište zagrebačkih beskućnika, narkomana, prostitutki i imigranata ove je godine zapaljeno već drugi put.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr


U petak 29. prosinca u popodnevnim satima ponovno je gorio napušteni prostor na Diskontnom trgu u blizini autobusnih stanica zagrebačkog Glavnog kolodvora. Ovo je već drugi put da taj prostor gori u zadnjih nekoliko mjeseci. 

Ruševine nekadašnjeg diskonta zadnjih su nekoliko godina mjesto na kojem se skupljaju zagrebački beskućnici, narkomani, prostitutke i imigranti. Kada je diskont zapaljen jesenas, izgledalo je kao da je izgorio do temelja, no preostalo je nešto nagorjelog namještaja. Pjena iz nagorjelih naslonjača koja je ostala u prostorima skvota, najvjerojatniji je uzrok jučerašnjeg požara. 

Policija i prolaznici nisu obraćali preveliku pažnju na goreću zgradu, moguće jer su već dobrano naviknuti na slične situacije s obzirom na to da je prostor zapaljivan više puta. 

Kako doznajemo, ilegalni skvot koji je jučer zapaljen, njegovi stanovnici zovu “Pan”. Kada su zagrebački alternativci 'okupirali' prostor 2014. bilo je to sasvim ugodno mjesto za ispijati pivu iz obližnjeg Konzuma i družiti se s ljudima. No, nakon prvog požara koji je planuo na Praznik rada iste godine, skriveni raj za alternativce i punkere postao je vidljiviji mnogo širem sloju ljubitelja zagrebačke noći. 

- Oduvijek je sve smrdjelo po govnima i pišalini, oduvijek se galamilo, oduvijek se žicalo, oduvijek se skvotiralo. Tako da mi nije jasno od kud ti revolucionarni tekstovi koji pokušavaju riješiti okupljanje šljama. Šljam će biti prisutan uvijek, samo će se premještati na druga mjesta. A što se više “Pan” bude palio, to će više Glavni kolodvor smrdjeti po zapaljenim govnima - izderao se na nas ljutiti mladić s irokezom, najvjerojatnije stanovnik 'Pana' nakon što smo ga zamolili za izjavu. 

Lucija Pušonjić 

Reci što misliš!