Profesor Janović je Gregoriću, navodno, zamjerio isticanje komunističkih predaka, dok se Gregorić branio da u trenutku davanja izjave nije ni mogao znati da će ta izjava biti upotrijebljena protiv njega. Uz to je kazao Janoviću: “A tebi nije trebala ona manipulacija s knjigom.” Nakon toga, između njih dvojice skoro je izbio fizički obračun, piše MAXportal, a prenose drugi mediji

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Piše: Otvoreno.hr

Dok interesno povezana grupacija - kojoj pripadaju bivši ministar znanosti Željko Jovanović, njegov neformalni savjetnik Ivan Đikić, čelnici stranke Pametno: Vlatko Silobrčić, Saša Zelenika, Ivan Puljak i drugi neoliberali i neokomunisti - već mjesecima pokušava metodama linča preuzeti kontrolu nad resorom znanosti i obrazovanja, nitko u javnosti više i ne spominje činjenicu da pojedini profesori, čije su prijave zbog navodnog plagijata poslužile za hajku na ministra Barišića, sami imaju stotinu puta veće grijehe i propuste.

Zašto o njihovim aferama hrvatski mediji ne pišu, zbog čega ne ponude i drugu stranu priče? Na to pitanje nije lako dati racionalan odgovor.

Profesionalno su, naime, ovu tematiku popratili tek rijetki portali te Nova TV. Samo oni su, naime, ispričali priču o velikoj aferi profesora Tomislava Janovića s Hrvatskih studija te su na osnovu poznatih činjenica pokušali razotkriti pozadinu sve učestalijeg ‘događanja naroda’ na Filozofskom fakultetu, na Hrvatskim studijima te u resoru znanosti i obrazovanja općenito.

Profesor Etike i prorektor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Ante Čović, u središnjoj informativnoj emisiji Nove TV progovorio je, da podsjetimo, o velikoj prijevari dr. Tomislava Janovića, odnosno o 'muljanju' jednog od trojice profesora s Hrvatskih studija koji učestalo prijavljuju druge znanstvenike za plagijat (druga dvojica su profesor Tomislav Bracanović i profesor Pavel Gregorić).

Profesor Tomislav Janović je, tvrdi Čović, na osnovu izmišljene vlastite knjige potkraj 2013. godine stekao zvanje višeg znanstvenog suradnika!

Ante Čović upozorio je da je objavljena knjiga bila uvjet za znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika (da bi netko mogao postati izvanredni profesor na fakultetu mora imati zvanje višeg znanstvenog suradnika, a da bi mogao dobiti to zvanje mora izdati knjigu).

Tomislav Janović je, prema Čovićevim riječima, u vrijeme kada je 2013. godine raspisan natječaj na Hrvatskim studijima - napisao u prijavi da je njegova knjiga već u tisku te je na osnovu te laži dobio zvanje višeg znanstvenog suradnika.

No 'fiktivna knjiga', koja je u listopadu 2013. bila tobože u tisku, i koja je prema najavi trebala imati šezdesetak stranica, objavljena je tek 2016. godine, imala je preko 200 stranica i objavljena je pod drugim ISSNB brojem! Sve to, tvrdi Čović, ukazuje da je riječ o velikoj prijevari.

Dr. Ante Čović je svoj nastup na Novoj TV zaključio riječima da Tomislav Janović u svom oku ima brvno, a da mu smeta trun u oku drugih znanstvenika koje prijavljuje plagijate.

Dr. Tomislav Janović je na Čovićeve tvrdnje, u Dnevniku Nove TV, odgovorio da je njegova knjiga bila u postupku dorade te da zato nije objavljena 2013. godine.

Na pitanje kako je knjiga od šezdesetak stranica - koja je 'već u tisku', tri godine kasnije narasla na preko 200 stranica, Janović nije odgovorio, izvjestio je portal direktno.hr.

Njihov tekst poslužio je, čini se, kao povod za daljnje istraživanje novinaru MAXportala http://www.maxportal.hr/vijesti/balvan-revolucija-ljevicari-pobunili-studente-da-bi-preuzeli-hrvatske-studije/

Novinar Tomislav Bilić je analizirao događaje na Hrvatskim studijima, na kojima predaju profesori koji su prijavili profesora Barišića i koji se već mjesecima sukobljavaju s voditeljem Hrvatskih studija dr. Marijem Grčevićem i ostalim članovima Uprave koji nisu odgovarali njihovom svjetonazorskom profilu i prizemnim osobnim interesima.

''Ta skupina, na čelu s Pavelom Gregorićem, javno je huškala studente na pobunu protiv nove uprave (bojeći se s njom otvoreno konfrontirati iz straha od gubitka vlastitih položaja).'', piše MAXportal.

Razvoj događaja na sjednici ZNV-a od 9. siječnja prisilio ih je na stvaranje kaosa kao jedinog izlaza iz teške situacije u kojoj su se našli. Preko svoje facebook stranice koju su cinično nazvali “Studenti govore” (premda bi ju zapravo trebali nazvati “Studenti viču a profesori šapuću”) danima su stvarali atmosferu linča protiv uprave Hrvatskih studija, odnosno vlastitih kolega, temeljeći svoje teze na školskom primjeru teorije zavjere. U glavnim crtama njihova se priča svodila na zastrašivanja studenata koja su naknadno stavljena studentima u usta.

Dva najočitija primjera toga su navodne izjave studenata: "Cura mi studira na tom faksu... svaki dan je u depri zbog toga... koliko truda i besanih noći je uložila u učenje da bi se sad sjetili ukinuti faks" i "Ne želim da budućem poslodavcu moram objašnjavati da sam završila fakultet, a ne tečaj".

>>Stranka Pametno i neuspjela revolucija: Slučaj Hrvatskih studija

Besmislenost ovih teza o iznenadnom ukidanju Hrvatskih studija ili njegovom institucionalnom slabljenju najočitije je demantirana drugim dijelom ove paranoidne besmislice o uroti rektorata i uprave Hrvatskih studija objavljene u istom članku. Ova teza glasi ovako:

“Rektorat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je preuzeti stvari u svoje ruke, od imenovanja voditelja HS-a koji nema podršku većine nastavnika i studenata, do postavljanja Odbora koji će, umjesto HS-a, odlučivati o njegovoj sudbini. Odborom predsjeda Ante Čović, u njemu je i Mislav Ježić, a obojica su s aktualnim ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem, bili dio osnivačkog vodstva Hrvatskih studija.”[1]

Zašto bi rektorat - pod pretpostavkom da njegovo vodstvo ima neki “tajni plan” s Hrvatskim studijima - na njegovo čelo postavili osobu od svog povjerenja (Grčevića) i onda Hrvatske studije ukinuli?

Svjesni da u ovu besmislicu ne mogu uvjeriti apsolutno nikoga (što je Gregoriću suptilno poručeno iz vodstva stranke Pametno),[2] navedena skupina na čelu s Gregorićem, afirmirala je rezervnu priču o tome kako se Hrvatske studije neće ukinuti ali im se neće dati ni status fakulteta. To su priopćili dijelu zastrašenih studenata u verziji: diplome vam neće ništa vrijediti, bit ćete ne konkurenti pri zapošljavanju.

Ova priča pomno je smišljena s ciljem stvaranja panike među studentima i – urodila je plodom. Kada je Gregorić sa skupinom svojih istomišljenika okupljenim studentima na njihovom skupu poručio da treba prosvjedovati (“Inzistirajte!”), njegovim suradnicima je bilo jasno da im se mora ponuditi nešto što će ih doista pokrenuti na prosvjed. I tako je smišljena teorija o tome da im neće biti moguće naći posao s diplomom sveučilišnog centra ili sveučilišnog odjela.

Nakon toga preko naklonjenih im medija, stvorena je atmosfera panike u kojoj su konkretne činjenice posve zanemarene. Sjednica ZNV-a od 9. siječnja koja je isticana kao majka svih prijepora u istom izvoru tumačena je različito.

Prema prvoj verziji omjer glasova na ovoj sjednici je bio 18 nasuprot 14:

“U međuvremenu, Znanstveno-nastavno vijeće (ZNV) Hrvatskih studija već je izglasalo prijedlog da Hrvatski studiji, umjesto sveučilišnog centra, postanu sveučilišni odjel. Na podršku od 18 glasova za takvu promjenu pravnog statusa, u odnosu na 14 onih koji su bili protiv ili suzdržani, presudno je utjecalo ukupno pet glasova Filozofskog fakulteta Družbe Isusove.”[3]

Prema drugoj verziji (koja se pozivala na izvore iz studentskih krugova, odnosno na protagoniste prve verzije) omjer je bio 18 nasuprot 8 i 9 (odnosno 17) glasova:

“Prijedlog je izglasan i to s 18 glasova za, 8 glasova protiv i 9 suzdržanih.”[4]

Pitanje nelogičnosti kako je moguće da se broj članova ključne sjednice ZNV-a po potrebi smanjivao i povećavao, elegantno je riješen sljedećom dezinformacijom: glasovi su pogrešno prebrojani.[5] Ova laž osim što je trebala relativizirati Gregorićevu odgovornost koji se na toj sjednici nije pojavio (zbog čega je između njega i njegovog najbližeg suradnika Tomislava Janovića izbio žestok sukob),[6] trebala je dodatno razjariti studente i potaknuti ih na prosvjed.

U takvom ozračju koji u Hrvatskoj nije viđen još od vremena Miloševićeve balvan revolucije, održan je skup voditelja Hrvatskih studija s nahuškanim studentima. Skup je prošao u posve ne-akademskoj atmosferi u kojoj su studenti iz publike voditelju dobacivali najgore uvrede, vrijeđali njega i ostale članove uprave i njegove riječi prekidale pljeskom i vikanjem. Ove činjenice vidljive su iz teksta kojeg su o ovom skupu objavili nahuškani studenti[7] i videa kojeg su snimili i objavili na svojoj facebook stranici.[8] Svjestan da u takvom ozračju sastanak više nije moguć, Grčević i ostali članovi uprave Hrvatskih studija su se digli i otišli, a studenti su nakon toga počeli izvikivati parole.

Divljaštvo i prostačenje obilježili su skup koji je od početka bio osuđen na neuspjeh, a studentsko vodstvo je najavilo prosvjede pred rektoratom svjesno da im ništa osim toga ni ne preostaje. Međutim, svi ovi potezi nisu postigli nikakav efekt, osim što su se organizatori skupa na videu kojeg su sami snimali pokazali u svom pravom obliku – kao divlji i nahuškani pojedinci koji manjak ključnih informacija o temi njihovog interesa nadoknađuju upadicama i parolama. No, jedina pozitivna stvar u čitavom slučaju bila je spoznaja dijela prosvjednika da su izmanipulirani od Gregorićeve skupine.[9] Ova činjenica, kao i sve izrazitiji sukob između Gregorića i Janovića vjerojatno će dovesti do daljnje diferencijacije unutar skupine na čelu s Gregorićem.[10]'', piše MAXportal.

Zanimljivo je da su na tom portalu stavili i linkove tekstova na osnovu kojih su napravili pomnu analizu (osobe dobro upućene u događaje na Hrvatskim studijima potvrdile su da je novinar MAXportala, koji je radio analizu, odlično informiran o svim bitnim događajima u i oko te ustanove).

Prenosimo, stoga, navedene linkove i popratna pojašnjenja novinara navedenog sajta.

[1]http://www.lupiga.com/vijesti/crno-se-pise-hrvatskim-studijima-rektor-moze-rasformirati-fakultet-prema-vlastitom-nahodjenju

[2] Ovu priču o ukidanju Hrvatskih studija u cijelosti ili djelomično najviše je promovirao portal Index, a onda ju je odjednom napustio nakon primanja novih direktiva. Najočitiji primjer Indexovog huškanja jest ovaj članak. http://www.index.hr/vijesti/clanak/sramotna-odluka-u-reziji-rektora-borasa-hrvatski-studiji-srozani-na-razinu-odjela/943309.aspxU ovom članku vidljivi su i prijašnji članci ovog portala u kojima je širena ova besmislica.

[3]http://www.lupiga.com/vijesti/crno-se-pise-hrvatskim-studijima-rektor-moze-rasformirati-fakultet-prema-vlastitom-nahodjenju

[4]http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2036367/hrvatski-studiji-trebali-bi-postati-sveucilisni-odjel-na-studijima-odrzana-izvanredna-sjednica-znanstveno-nastavnog-vijeca/

[5]http://www.lupiga.com/vijesti/crno-se-pise-hrvatskim-studijima-rektor-moze-rasformirati-fakultet-prema-vlastitom-nahodjenju

[6] Tomislav Janović teški je manipulator koji je falsificirao podatke o izlasku vlastite knjige.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/73474/Moralizator-koji-optu%C5%BEuje-druge-za-plagijat-uhva%C4%87en-u-velikoj-prijevari!.htm

Nakon objave ovog članka, osobe bliske Janoviću suptilno su dale do znanja da ga je ova vijest izuzetno pogodila. Prestao se javljati na Gregorićeve pozive i od izlaska ovog članka ne izlazi iz stana.

[7] U članku je navedeno na dva mjesta da su okupljeni studenti Grčeviću dobacivali iz publike.

http://www.lupiga.com/vijesti/osmrtnica-za-hrvatske-studije-studenti-zovu-na-posljednji-ispracaj-ispred-rektorata-sveucilista

[8] Video-zapisi su vidljivi na ovoj stranici: https://hr-hr.facebook.com/studentigovore/

[9] Ovo se može zaključiti iz nepotpisanog pisma od strane inicijative “Studenti govore” u kojoj polemiziraju s tvrdnjom da su izmanipulirani. http://www.vecernji.hr/hrvatska/studenti-najavili-prosvjed-nemojte-dopustiti-da-hrvatski-studiji-postanu-odjel-1142767

[10] Prema tvrdnji njihovih osoba od povjerenja, Janović je Gregoriću zamjerio isticanje komunističkih predaka, dok se Gregorić branio da u trenutku davanja izjave nije ni mogao znati da će ta izjava biti upotrijebljena protiv njega. Uz to je izjavio Janoviću: “A tebi nije trebala ona manipulacija s knjigom.” Nakon toga, između njih dvojice skoro je izbio fizički obračun koji je jedva spriječen'', pojašnjava novinar MAXportala, a priču je dosad prenio i portal Hrsvijet http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/45588-studenti-vicu-a-profesori-sapucu-kako-je-revolucija-pojela-vlastitu-djecu.

 

Reci što misliš!