Poznati pisac i poIemičar Igor Mandić svojim britkim i lucidnim tekstovima propitkuju, ljuti i zabavlja sve one koji ga vole, ali i mrze.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Život Igora Mandića protkan je raznim događajima, sretnim, tužnim, ali nadasve životnim. Sada se odlučno, ali opet s dozom ironije, suočio sa smrtnošću, objavivši svoju zadnju knjigu "Predsmrtni dnevnik".

U razgovoru za Globus, Igor Mandić dotakao se, među ostalim, svojih neostvarenih želja, Tita i HDZ.

Pisac koji je od prvog trenutka želio pisati intelektualno kritičku prozu, kazao je kako mu je cilj bio preživjeti, a ideja pisati, probiti se!

Za sebe kaže da je centralist koji je u mladenačkim danima želio biti član Saveza komunista, ali ga nisu primili jer je, kako kaže, bio malograđanski sin.

Ipak, to ga nije pokloebalo, niti u njemu stvorilo revolt. I danas tvrdi kako je Jugoslavija bila impozantna država za koju su se otimale i Amerika i Rusija. A to je po njemu bila i slika Tita, tvorca takve države.

Za HDZ nema lijepe riječi, već jasno odgovara na pitanje, zašto ne voli Hrvatsku demokratsku stranku.

"Zbog svega što su napravili. Mislim da nema nikakve sumnje da je tuđmanovska Hrvatska nastavak Pavelićeve NDH-zije drukčijim sredstvima, u jednoj drukčijoj konstelaciji snaga i odnosa, u ovoj regiji i svijetu. Svodi se na isto. Sve pavelićevske ideje Tuđman je uspio ostvariti. Na primjer, progon Srba iz Hrvatske. On je obavio ono što Pavelić nije stigao, on je dokraja očistio Hrvatsku od Srba. To je, recimo, najstravičniji rezultat njegove vladavine koji su nastavili svi njegovi nasljednici, jedan po jedan, dopuštajući prodor ustašoidne gamadi kroz sve pore hrvatskog društva", rekao je Igor Mandić za Globus.

Cijeli intervju pročitajte na LINK-u.

Reci što misliš!