Svo nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj kao da se prelomilo na smrti pojedinca, koji možda i jest bio simptom, ali svakako ne uzrok socijalne erozije u Hrvata. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Otkako se pojavila vijest o smrti Marijana Hanžekovića, ne stišava se bura na društvenim mrežama. Većina komentatora likuje zbog smrti omraženog im 'kralja ovrha' i na vječni počinak ga ispraća psovkama, kletvama, neslanim šalama i degutantnim uvredama. 

Neki su mediji zbog toga čak i zabranili komentiranje ispod vijesti o njegovom odlasku. 

Čitavo nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj kao da se prelomilo na smrti pojedinca, koji možda i jest bio simptom, ali svakako ne uzrok socijalne erozije u Hrvata

Ne zaboravimo da je sporni Ovršni zakon dugo pripreman i da je u njegovom donošenju sudjelovala čitava politička vrhuška Hrvatske, a potvrdili su ga zastupnici koje smo sami izabrali u Hrvatski sabor

Nije na odmet spomenuti i da se u Hrvatskoj ovrhama, uz odvjetnički ured 'Hanžeković i partneri, bavi 4 700 odvjetničkih društava

Na vijest o Hanžekovićevoj smrti reagirali su hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. 

"Istaknuti odvjetnik i bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore dao je veliki doprinos hrvatskoj pravnoj struci, gospodarstvu, športu, umjetnosti i politici. Svoju svestranost, znanje i stručnost pokazao je širokim društvenim aktivizmom i odgovornošću, uključujući i čuvanje nacionalne kulturne baštine", napisao je premijer Plenković u brzojavu sućuti kojeg je obitelji Hanžeković uputio u ime Vlade i u svoje osobno ime.

"S tugom sam primila vijest o smrti poštovanog gospodina i moga prijatelja Marijana Hanžekovića. Dugo se strpljivo i hrabro borio s teškom bolešću, s vjerom u ozdravljenje, u dobro. Tako je živio cijeloga života. Predanim radom izgradivši uspješnu odvjetničku karijeru, bio je, kao i mnogi članovi njegove obitelji, kojom se ponosio, istinski humanist, često podupirući mnoge akcije i pothvate za opće dobro, nikada to ne ističući. Bio je čovjek koji je mnogima bio istinski prijatelj, spreman pomoći kad god je trebalo. Njegovom smrću izgubili smo ne samo jednoga od najuglednijih hrvatskih odvjetnika nego i čovjeka koji je iskreno živio vrednote humanizma, u koji je vjerovao", napisala je predsjednica u brzojavu sućuti. 

Vijest je na svom Facebook profilu komentirala i Andrea Latinović, bivša glavna urednica Vjesnika, a danas urednica portala Dnevno.hr koja je s Hanžekovićem surađivala u vrijeme kada je radila kao glasnogovornica HSLS-a

"Čitam prestrašne komentare nakon Hanžekovićeve smrti. Kada sam u HSLS-u dobila otkaz s drugima koji su tamo radili, jer nismo prešli izborni prag i ostali smo bez financijskih sredstava, iz njegovog mi je ureda stiglo rješenje o otkazu.

Nisam sada ni sretna, ni nesretna, sav novac svijeta ne pomaže, samo grobnica bude raskošnija.

No, razumijem gnjev pola milijuna ovršenih građana. Ali, mržnja neće pomoći, osim nakratko, izbaci se bijes.

Ali, ne zaboravite- pokojni je bio samo izvršitelj zločinačkog Ovršnog zakona kojega je donio i usvojio Hrvatski sabor, a oni koji su glasali da se tim zakonom unište ljudi, sada likuju zbog odvjetnikove smrti.

Kakvo licemjerje. Da nije bio Hanžeković, bio bi netko drugi. Hrvatska je ionako zaboravljena od svijeta državica jada", napisala je.

Od svog znanca iskrenim epigramom oprostio se i poznati novinar, pjesnik i tesktopisac brojnih popularnih evergreena, Mario Mihaljević. Iako je i sam žrtva ovrhe, kao i više stotina tisuća hrvatskih obitelji, Hanžekovića je ispratio sa stilom: 

Da, užasno me nervirao
još dok sam s njim studirao,
a sada kada mu je život svršio
ostaju dokumenti kako me ovršio.
Ne, nije me reći sramota
da o njemu mislim isto što i za života,
ali za razliku od vas koji se klanjate Bogu
da se veselim kao vi, jednostavno ne mogu

Mia Mitrović, HINA

Reci što misliš!