Ta je slika proputovala cijeli svijet. I svi su zadivljeni hrabrošću lijepih Zagrepčanki, tim trima nasmijanim, mirisnim, hrvatskim i zagrebačkim laticama.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Danas, u doba kada informacija u djeliću sekunda dođe s jednog kraja svijeta na drugi, često smo u mogućnosti sačuvati djeliće prošlosti, tužne, sretne, ali u svakom slučaju poučne.

Kemal Mujičić, poznati novinar i hodajuća enciklopedije kulture, kao ga nazivaju često nazivaju, često nas tako podsjeti na neke zaboravljene djeliće prošlosti bilo kroz svoj blog ili status na društvenoj mreži Facebook. Tako je napravio i sada, podsjetio nas je na mladost, borbu, želju za životom i optimizam kroz najtužniju sliku. Sliku djevojaka koje su se smiješile smrti.

"Zvonimir Milčec, moj, nažalost pokojni prijatelj i jedno razdoblje života redakcijski kolega, davno je napisao da su od Zagreba ljepše samo Zagrepčanke. S veseljem potvrđujem tu Milćecevu definiciju. Molim, nemojte mi zamjeriti što ću se za potvrdu Milčecove definicije poslužiti s fotografijom ove tri lijepe Zagrepčanke. Njihove slike su objavljenje odavno, a predstavljaju primjer ustaške strahovlade u Zagrebu.
Te tri djevojke nisu se složile s ustašijom. Uhvaćene su, odvedene u Maksimirsku šumu, natjerane da same sebi iskopaju grob. I sve su to ove prelijepe cure učinile.
A onda su ih namjestili na rub groba i fotografirali.
Naravno, djevojke su znale da poslije fotografiranja slijedi Smrt. I one su se toj Smrti nasmijale u kosu, baš ovako kako vidite na fotki.
Ta je slika proputovala cijeli svijet. I svi su zadivljeni hrabrošću lijepih Zagrepčanki, tim trima nasmijanim, mirisnim, hrvatskim i zagrebačkim laticama. Trenutak iza ovoga smiješka stigla je Smrt. I, vjerujte mi, bilo joj je neugodno, ali što će jadna kad je samo – Smrt.
Milčec je umro i vjerojatno je upoznao ove tri lijepe Zagrepčanke. Što sam stariji to me više želja mori da ih i ja upoznam!", napisao je Mujičić na Facebooku.

Reci što misliš!