"Osobno mi je ovo najbolja prva sezona Zvjezdanih staza do sada..."

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Nakon više od desetljeća čekanja “Zvjezdane staze” vratile su se u novom ruhu.

I dok su s jedne strane stizale kritike na račun serije, drugi su hvalili nastavak svemirske priče koja nas je hrabro odvela gdje još nitko nije kročio.

Prva sezona je završila, a konačan sud je stavljen u ruke jednog trekkija. Koje su pozitivne strane, a koje negativne, rekao nam je Ivan Žalac.

“Kako sam kod prve epizode “Discoveryja” rekao da neću donositi sud o seriji do kraja sezone – sada je vrijeme za to :)

 
Izgled i dizajn

Ima razlika u odnosu na prethodne serije - najveći primjer su dakako Klingonci, o čemu se puno pričalo na početku ali je u međuvremenu zaboravljeno - ali nije prvi (a vjerojatno ni zadnji) put da su to napravili.

Priča

Ima rupa i nelogičnosti - ali uvijek ih je bilo. Nije mi vrhunsko ostvarenje (u usporedbi sa selekcijom najboljih epizoda Zvjezdanih Staza), ali svakako bih rekao da je bolja od prosječnog 'Treka'. Meni je ovo osobno najbolja prva sezona ikojeg serijala 'Zvjezdanih staza' do sada, a imajmo na umu da je serija tek započela.

Realizam - U 'Treku' ga niti ne očekujem nešto pretjerano.

Gluma

Vrh. Odličan cast općenito, ne mogu reći za ikoga da mi je loš ili osrednji. Doug Jones (Saru) je 'bog'.

Struktura prikazivanja

Definitivno bih rekao da su dobro iskoristili drugačiji format - koji očekuje da ćeš pogledati sezonu, a ne možda epizodu na telki koja se prikazuje tu večer ako nemaš nešto bitnije za raditi. Format ne trpi preskakanje epizoda - no mogu reći da mi u ovom formatu ne fali film koji bih očekivao (ili od kojeg bi strahovao), obzirom da imaju dovoljno prostora za napraviti priču kompleksniju od 45 minuta ili 2x45 minuta. Sviđa mi se što su pazili na jako puno detalja koji možda i nisu bili očiti.

"Gene to ne bi napravio" - pogađanje, dosta spornih dijelova elemente vuče iz TOS-a. Jedino što danas na to gledamo malo drugačije nego na TOS.

Drago mi je da serija nije klon TOS/TNG/VOY/ENT-aa... to je 21 sezona (ili 19 ako ne računamo zadnje 2 ENT sezone) jako sličnog formata serije (DS9 je priča za sebe), a uostalom - zato je tu i Orville. Sa Expanseom usporedbe nemaju smisla. Ali mislim da sve ove SF serije (kao i druge koje recimo nisu toliko fokusirane na brodove) imaju svoju 'nišu' i da je trenutno super vrijeme za znanstveno fantastične serije općenito, ima svega.

Uz seriju sam gledao i "After Trek" i bilo mi je super slušati priče glumaca, producenata i ostalih uključenih u seriju. Zanimljiva mi je bila i izjava Frakesa (kad je došao u svojstvu direktora) te je pričao koliko su sada manje ograničeni diktiranom strukturom odozgo, budžetom, vremenom... A po onome što su najavili, 2. sezona bi mogla biti sličnija "klasičnom" Treku po radnji, sad kad su riješili uvodni dio :)

Nadam se da će u budućim epizodama malo obraditi i do sad zanemareni 'bridge crew' - Airiam, Owosekun, Detmer, Rhys i Bryce mi se čine kao da bi mogli biti jako zanimljivi likovi, a o njima smo za sad dobili jako malo.

Evo meni se jako sviđa... čekam nastavak na jesen te ću ga kao i mogući Abrams/Tarantino film sigurno gledati.

Kome se sviđa, OK, kome se ne sviđa isto OK. Jedino mi je ultra zabavna ekipa kojoj se ne sviđa, a svaki tjedan do sad su radili žalopojke oko svake epizode kako im ne valja. Bit će dosadnije bez toga do jeseni :D

ŽD&B"

A što vi mislite o novoj generaciji Zvjezdanih staza i svemirskom brodu Discovery?

 

>>>Pitali smo hrvatske trekkije što misle o novim Zvjezdanim stazama, a evo što su nam rekli...<<<

>>>Kako je 'tata' Zvjezdanih Staza nadahnuo generacije i odveo ih hrabro gdje još nitko nije kročio<<<

Reci što misliš!