Reporterka Otvorenog marširala je s Boysima i doznala kako su "Čuvari grada Zagreba" odlučili pokazati otpor Mamiću i sistemu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

17.03.1986. godine osnovana je navijačka skupina Bad Blue Boys. Povodom svog 32. rođendana organiziran je marš od Kvatrića do Maksimirskog stadiona. Usprkos kiši, bilo je ekipe svih uzrasta. Od starih do mlađih Boysa.

Svi su oni s istim ciljem sudjelovali u jučerašnjem maršu. Otpor sistemu, Mamiću i privatizaciji. Pjesmama i bubnjanjem htjeli su da se pročuje njihova poruka cijelim gradom. Mene kao novinara smatrali su prijetnjom.

„Mala razbit ću ti taj fotić.“, bila je samo kap u moru dobacivanja. Također, rečeno mi je par puta da je fotografiranje zabranjeno, iako sam ih informirala kako će im lica biti zamagljena ako je u tome problem.

No nasreću, naletjela sam na skupinu starih Boysa, koji su mi uz pivice pružali i kolku, tolku sigurnost. Pričala sam s jednom gospođom koja je jedna od članica te skupine. Rekla mi je kako ima jedva tridesetak djevojaka koje su zaista u BBB-ovcima radi nogometa i usputnih sranja. Ove ostale su tu uglavnom da si nađu nekog opasnog dečka. Stari Boysi poručuju mlađima da prestanu sramotiti klub neredima jer tako blate sve Bad Blue Boyse, gradeći sliku o njima kako su bezglavi debili. Oni su tu radi nogometa i ničeg drugog.

„Bez obzira na neke kozmetičke “promjene” kojima se navijačima baca pijesak u oči, vidljivo je kako i dalje sva upravljačka tijela u klubu poput Uprave ili Izvršnog odbora postoje samo kako bi se zadovoljila forma i stvorio nekakav privid sustava dok je, zapravo, sva vlast i moć u upravljanju klubom isključivo u rukama čovjeka optuženog za pronevjeru klupskog novca.“

Iako su jasno izjasnili svoje zahtjeve na svojoj stranici, ovim maršom, po meni, nisu ništa postigli osim što su zablokirali istočni dio grada na sat vremena. Ništa konkretno nije bilo učinjeno. Sumnjam da je njihovo navijanje, dobacivanje, paljenje baklji i bacanje petarda imalo dotaklo Mamića i kompaniju da išta promijene.

Kada je rulja došla do Maksimirskog stadiona, navijanje se nastavilo nekih pola sata te su dernjavu preselili u tramvaje.

Policija također nije bila nešto pretjerano raspoložena za razgovor tako da informacije o tome koliko je bilo prisutnih sudionika, privedenih itd. nisam dobila. Jedino što je jedan mladić, iz meni nepoznatog razloga, bio eskoritiran u obližnju maricu nakon 10-ak minuta šetnje.

Više o njihovim ciljevima i željama promijene možete pročitati Ovdje.

Lucija Pušonjić

Reci što misliš!