Pitamo se kako bi svijet izgledao da Europljani nisu bili toliko pohlepni i da su prihvatili drevni američki običaj da valuta u međunarodnoj trgovini bude zrno kakaovca.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr


Na današnji dan, 7. listopada 1504. Kolumbo se u Europu vratio sa svog trećeg i pretposljednjeg putovanja. Iako je njegovo treće putovanje bilo možda (politički) najteže zbog pobuna domorodaca i novodoseljenika zbog čega je pri povratku bio uhićen (a i sve vrijeme ga je mučio artritis), s njega je donio jedno nama danas neprocjenjivo gastronomsko blago - čokoladu.

Kolumbov susret s božanskom namirnicom dogodio se 1502. u Honduraškom zaljevu kada je prilikom jedne od svojih ekspedicija naišao na kanu natovaren čudnim zrnjem. U početku mu kanu nije privukao pažnju jer je mislio kako se radi o vrsti badema. Kolumbov sin Ferdinand o prvom susretu zapadne civilizacije s čokoladom u svom dnevniku je zapisao sljedeće:

"Primijetio sam da te bademe mnogi stanovnici Zapadne Indije i Nove Španjolske koriste kao valutu. Kada bi ih istovarivali iz svojih kanua, pazili su da niti jedno zrno ne ispadne, a ako bi koje ispalo, sakupili bi ih do zadnjeg s velikom pažnjom."

Među narodima Srednje i Južne Amerike zrno biljke kakaovca koristilo se u trgovini umjesto novca. Privučen tom praksom, Kolumbo je prilikom povratka u Europu predstavio kakaovac na španjolskom dvoru kao jedno od najskupocjenijih blaga novog svijeta. No, španjolski kraljevski par nije bio impresioniran jer je njihov fokus bio na drugim sirovinama; srebru, zlatu i dragom kamenju.

Španjolska, a potom i ostatak Europe blagodati čokolade otkrili su pedesetak godina kasnije kada su prve veće pošiljke čokolade iz Meksika počele redovno uplovljavati u seviljsku luku.

Pitamo se kako bi svijet izgledao da Europljani nisu bili toliko pohlepni i da su, umjesto gramzljivosti prema zlatu i srebru zbog koje su uništili čitave civilizacije, prihvatili drevni američki običaj da valuta u međunarodnoj trgovini bude zrno kakaovca.

(MiMi)

 

 

Reci što misliš!