Ulje na platnu metaforički nazvano "Ruža Hrvatska" prikaz je Predsjednice u trenutku velike sreće i zadovoljstva. Platnom dominira njen širok i ozaren osmijeh koji otkriva biserne zube.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojom ljepotom i predanim radom inspirira mnoge umjetnike. Među njima je i Slavonac Vladimir Paurić. Ovaj živahni 81- godišnjak naivnom umjetnošću bavi se već više od pedesetak godina, a velika inspiracija mu je ljubav prema domovini.

Stoga ne čudi je njegova najveća muza hrvatska Predsjednica. Ulje na platnu metaforički nazvano "Ruža Hrvatska" prikaz je Predsjednice u trenutku velike sreće i zadovoljstva. Platnom dominira njen širok i ozaren osmijeh koji otkriva biserne zube. Vješta umjetnikova ruka uskladila je sjaj njenih zubi s bisernom naušnicom na desnom uhu. Pogođeni su i detalji - u pozadini predsjednice su plodna, zlatna polja Slavonije koja simboliziraju blagostanje zemlje koju vodi, a za vratom joj visi diskretan križić - dokaz da čvrsto stoji na braniku vjere, domovine i obitelji.

Na koloristički bogatom portretu niti jedna boja nije upotrebljena slučajno. Zlatna boja slavonskih plodonosnih ravnica djeluje kao da je sačinjena od Predsjedničine zlatne kose. Zlatno je i nebo, jer dobri Bog voli Predsjednicu i njen narod. Osim zlatne, na platnu prevladavaju crvena, bijela i plava - boje svete hrvatske trobojnice koje djelo čine alegorijom ljubavi prema domovini.

Portret predsjednice, ruže naše Hrvatske, teško je usporediv s bilo kojim djelom u povijesti umjetnosti koje smo dosad imali prilike vidjeti. Svojom snagom on zrači poput Leonardove Gioconde. Razlika je samo u osmijehu - dok se Mona Lisa tajanstveno smiješi, predsjedničin osmijeh, osmijeh je prave hrvatske vladarice i kao takav, usporediv samo s osmijehom kakav je krasio još jednog velikog hrvatskog vladara - doktora Franju Tuđmana.

Mia Mitrović 

Reci što misliš!