Inspiran razgovorom svojih ujaka koji su seksistički pričali o ženama, Libanonac Eli Rezkallah kreiro je ciklus fotografija u kojima je muškarce stavio u uloge koje su namijenili ženama.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 


Žena je stvorena da služi muškarcu, da za njega uvijek bude lijepa, sređena i raspoložena. Dobra supruga mora, uz brigu o djeci, brinuti i o kućanstvu, kuhati, spremati i peglati, a kada se glava obitelji vrati s posla, valja ga dočekati nasmijana, uređena i spremna da mu ispuni svaku želju nakon napornog radnog dana. 

Ova jednostavna, modernim ženama nezamisliva pravila vrijedila su za svaku (američku) ženu u konzervativnim 50-ima, a ovjekovječena su u mnogim televizijskim reklamama i oglasima u časopisima epohe. 

Inspiriran tom estetikom, fotograf i snimatelj Eli Rezkallah iz Bejruta, glavnog grada Libanona odlučio je kreirati seriju fotografija nazvanu 'Paralelni svemir'. U toj paralelnoj stvarnosti, rodne uloge su zamijenjene pa sve ono što se očekivalo od žena, sada rade muškarci što stvara urnebesan komični efekt koji raskrinkava svu apsurdnost rodnih stereotipa. 

"Na  obiteljskom okupljanju, načuo sam ujake kako pričaju o tome kako je nekad bilo bolje jer su žene znale gdje im je mjesto. Iako znam da svi muškarci nisu poput mojih ujaka, inspirirali su me za ovaj ciklus kojim im želim ponuditi okus njihova vlastita seksističkog otrova", napisao je Eli na svojoj web stranici. 

Mia Mitrović

via BuzzFeed

Reci što misliš!