Nakon uvođenja eura, Hrvatska će, kao i ostale zemlje članice dobiti priliku da dizajnira svoj vlastiti kovani novac.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Koliko se čini, Hrvatska je pred vratima eurozone. Neki analitičari pozdravljaju skori dolazak eura, drugi od njega zaziru smatrajući to zadnjim čavlom u lijesu hrvatskog gospodarstva.

Kako god bilo, datum uvođenja eura ozbiljno nam se primiče. Koliko će dobroga ili lošega donijeti Hrvatskoj, pokazat će vremena koja dolaze.

Nakon uvođenja eura, Hrvatska će, kao i ostale zemlje članice dobiti priliku da dizajnira svoj vlastiti kovani novac. Naličja kovanica od 1,2, 5, 20 i 50 centi, te kovanice od jednog i dva eura u različitim zemljama članicama nose specifične nacionalne simbole; umjetnička djela, povijesne ličnosti i prirodne ljepote karakteristične za dotičnu članicu.

Za dizajnerska rješenja hrvatskih inačica natječaj još nije raspisan, no živahna debata u javnosti već je započela. Dok neki smatraju da bi hrvatskom euru najbolje odgovaralo neutralno, 'funky' rješenje na kome bi, baš kao i na sadašnjim kunama i lipama, dominirala prebogata flora i fauna naše zemlje, drugi smatraju kako bi primat trebalo dati Meštrovićevoj skulpturi, čudima arhitekture ili hrvatskom velikanima.

Svaka zemlja članica, jednom godišnje na kovanici od dva eura ima priliku i istaknuti određeni događaj ili ličnost koja te godine slavi neki jubilej. Običaj je započet 2004. kada je Grčka izbacila kovanicu u čast Olimpijskih igara, a brzo su ga prihvatile druge zemlje.

Europsku Uniju iznenadila je 2011. Slovenija koja je naličje kovanice od dva eura posvetila velikom narodnom heroju Francu Rozmanu i tako obilježila stotu godišnjicu njegova rođenja. Kovanica je izazvala određene kontroverze jer je po prvi puta na europskom novcu otisnuta petokraka zvijezda; za neke prepoznatljiv znak borbe protiv fašizma, za druge nedopustiv simbol totalitarnog režima.

Kako god bilo, kovanica s Francom Rozmanom i dalje je u opticaju te nas je potakla na razmišljanje kojom povijesnom ličnošću da se Hrvatska predstavi eurozoni.

Prijedlog redakcije Otvorenog je otac domovine, dr. Franjo Tuđman. Ali u partizanskoj uniformi najmlađeg Titova generala jer bi time Hrvatska pokazala ljubav prema domovini, ali i antifašističko nasljeđe na kojem počiva moderna Europa. 

Za vašeg favorita možete glasati u anketi.

 

Reci što misliš!