"Ja zaista ne mislim da ću ikad više vidjeti Carla. Ali sam ga vidjela. Vidjeli smo jedno drugo...", rekla je Ann Druyan.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

"Za mene je ovo jedna od najljepših deklaracija ljubavi ikad, od njegove supruge Ann Druyan", napisao je Ivica Puljak, poznati hrvatski znanstvenik na svom Facebook profilu povodom godišnjice smrti Carla Sagana.

Poruka ljubavi, ganula je mnoge korisnike društvenih mreža koji su se mogli pronaći u jednom neobično prizemnom i ljudskom pogledu na svijet.

”Kad je moj suprug umro, zbog toga jer je bio slavan i poznat kao nevjernik, mnogi ljudi bi došli – to se ponekad i sada događa – i pitali me je li se Carl promijenio pri kraju svog života i počeo vjerovati u život nakon smrti. Također su me često pitali je li mislim da ću ga opet vidjeti. Carl se suočio sa svojom smrću veoma hrabro i nikad nije tražio utjehu u iluzijama. Tragedija je bila u tome što smo uvijek znali da se više nikad nećemo vidjeti. Ja niti ne očekujem da ću se ponovo ujediniti s Carlom. Ali, velika je stvari bila u tome što dok smo bili zajedno, oko dvadesetak godina, živjeli smo s velikim poštovanjem u kratkoću i dragocjenost života. Nikad nismo trivijalizirali značenje smrti pretvarajući se da je to nešto drugo osim konačnog odlaska. Svaki moment kojeg smo živjeli i bili zajedno bio je tako čudesan – ali ne u nekom neobjašnjivom ili nadprirodnom smislu. Mi smo znali da smo zajedno iz čistog slučaja… I da puki slučaj ponekad može biti tako darežljiv… Da smo mogli naći jedno drugo, kako je Carl napisao tako lijepo u svojoj knjizi Cosmos, znate, u neizmjernosti prostora i bezgraničnosti vremena… Da smo mogli biti zajedno dvadeset godina. To je nešto što me drži i ima puno više značenja… Način na koji se on ponašao prema meni i ja prema njemu, način na koji smo vodili računa jedno o drugome i o našoj obitelji, dok je bio živ. To je puno važnije nego ideja da ću ga jednom dana opet vidjeti.

Ja zaista ne mislim da ću ikad više vidjeti Carla. Ali sam ga vidjela. Vidjeli smo jedno drugo. Našli smo jedno drugo u svemiru, i to je bilo izvanredno."

Reci što misliš!