Tradicionalni božićni lik koji nosi djeci darove je Babuška. Njezino ime u prijevodu znači baka te se uz nju veže jedna zanimljiva legenada.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Zemlje diljem svijeta čuvaju prekrasne legende koje se prepričavaju posebno u doba blagdana.

Jedna od njih priča je o Babuški, baki koja je živila u malom ruskom selu te je ugostila tri kralja koja su bila na putu za Betlehem.

Za početak, u Rusiji se Božić zamjenjuje Slavljem zime. Međutim, tradicijski ruski Božić slavi se moleći čak 39 dana, do 6. siječnja, tada počinje večera u 12 sljedova u čast na 12 apostola.

Kao i kod nas, ljudi se okupljaju u crkvama uz slavlje i okićena drvca. Pravi Božić za Ruse se odvija prema julijanskom kalendaru 7. siječnja, a najavljuje ga jutarnja zvijezda. Taj blagdan Rusi slave u krugu obitelji, u miru i tišini.

No tko donosi djeci poklone? Djed Mraz? Mali Isus ili možda Djevica Marija? Odgovor je, nitko od njih.

Tradicionalni božićni lik koji nosi djeci darove je Babuška. Njezino ime u prijevodu znači baka te se uz nju veže jedna zanimljiva legenada.

Naime, Babuška je živila u jednom malom ruskom selu i bila je poznata po tome što je po cijele dane čistila, spremala, kuhala...
Jednog dana na vrata su joj došla tri kralja koja su bila na putu za Betlehem, pratili su zvijezdu repaticu koja ih je vodila do, kako su rekli, novog kralja neba i zemlje.

Nakon što su prenoćili kod Babuške i bili oduševljeni gostoprimstvom, pitali su ju hoće li im se pridružiti da skupa odu pronaći malog kralja. Babuška nije mogla krenuti dok ne pripremi i očisti igračke za Isusa te je rekla kraljevima kako će ona krenuti za njima čim se pripremi.

Nažalost sutra zvijezde više nije bilo te je morala čekati noć. Babuška sa svojom košarom darova nikada nije pronašla malog Isusa, a legenda kaže kako još uvijek traga za njim te na svom putu dariva dobru djecu.

Još jedna priča je i ta da djecu daruje i Sjeguroška ili Snježna žena te Tatica Mraz, a njega ne prate sobovi već djevojčica (pahuljica) i dječak (Nova godina). Toga dana djeca jedu crni kruh koji se nalazi u obješenim čarapama, recitiraju stihove i pjevaju božićne pjesme...

Neobične, a tako slične priče povezuju brojne zemlje, bez obzira koliko udaljene bile...

Reci što misliš!