Francuski redatelj, poznat po svojim filmovima prožetima erotikom, nije šokirao samo vizualnim doživljajima već i vezama s najljepšim ženama svijeta.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Bliži se kraj šezdesetih, a Hollywood nikad nije bio seksualno slobodniji. Na velikom platnu, u bestežinskom stanju, krhka mlada glumica izvodi svemirski striptiz skidajući dio po dio svog svemirskog kostima, dok uz psihodeličnu melodiju potpuno naga rasplamsava maštu muškaraca diljem svijeta.

Riječ je o Jane Fondi koja je tada bila u vezi s redateljem Rogerom Vadimom, poznatom po kultnom znanstveno fantastičnom filmu ‘Barbarella’, ali i po vezama s najljepšim glumicama koje su nerijetko glumile u njegovim filmovima hrabro koketirajući s erotikom.

I redateljevi memoari pod imenom ‘Bardot, Deneuve, Fonda: Moj život s tri najljepše žene na svijetu’ govori o tome koliko je njegov život bio obilježen vezama s tri najpoznatije glumice toga doba.

Brigitte Bardot upoznao je kada je ona imala tek 15 godina, a oženili su se 1952. kada je glumica napunila 18. Bardot je bila tek na početku karijere, a  filmom ‘And God Created Woman’, pomakla je granice seksualnosti na filmskom platnu. Vadim je kasnije rekao kako nisu bile scene te koje su bile ‘previše otvorene’, već je seksualnost kojom je Bardot zračila uznemirila javnost. Nije bilo potrebno dugo vremena da plava sirena začara svijet, ali ni da se Bardot i Vadim razvedu.

Nedugo nakon razvoda, Vadim je ušao u novi brak i to s Annette Stroyberg, ali veza s danas legendarnom francuskom glumicom Catherine Deneuve, ostavila je puno dublji trag u redateljevom životu.

Naime, Deneuve je baš kao i Bardot bila vrlo mlada kada se zaljubila u francuskog redatelja, imala je tek 19 godina, a iako mu je glumica, koju su mediji često proglašavali najljepšom ženom svijeta, rodila sina, veza nije opstala. Deneuve je svoj život držala za sebe, kako onda, tako i danas.

Unatoč tome, priče o Vadimovim seksualnim avanturama postale su opće poznata stvar.

Baš kao i u filmovima koje je radio, Vadimov život bio je prožet seksualnošću o kojoj je vrlo otvoreno progovorila njegova treća žena.

Orgije kao začin za brak

Nakon propale veze s Deneuve, Vadim je našao novu inspiraciju u jednako mladoj glumici – Jane Fondi, dok je radio na adaptaciji erotskog teksta ‘La Ronde’.

“Kada radim film o međuljudskim odnosima, nešto erotsko uvijek izađe na površinu. Ne mogu si pomoći, seks je najveća inspiracija otkako postoji umjetnost”, rekao je tada redatelj.

Veza između Fonde i Vadima, bila je strastvena, puna preljuba i orgija, koje je kako je Fonda kasnije rekla, podržavala samo zato što je bila u strahu da ne izgubi redateljevu ljubav.

Ubrzo je slijedio kultni erotski znanstveno fantastični film ‘Barbarella’ koju je producirao jedan od najpoznatijih filmskih producenata Dino De Laurentiis, a on je željeo baš da Fonda zaigra svemirsku junakinju koja je u svojim vrlo oskudnim kostimićima tražila nestalog znanstvenika Duran Durana.

Vadim je režirao film te je on baš kao što je ‘And God Created Woman’ bio odskočna daska za Bradot, vinuo Fondu među zvijezde. Nije ni čudo s obzirom na to da je film bio adaptacija prvog francuskog stripa za odrasle, a osim Fonde koja je golicala maštu gledatelja, ‘Barbarella’ je imala do tada neviđene specijalne efekte.

Ipak, od svih žena s kojima je Vadim bio tijekom svoje karijere, Jane Fonda je iznijela najviše ‘prljavih’ detalja, otvorivši dušu u svojoj biografiji. Priznavši kako je u strahu da ne izgubi Vadima glumila seksualno otvorenu ženu, hineći veselje dok je on u njihov bračni krevet dovodio žene s kojima bi začinjali brak.

Mladoj Jane, koja je u to vrijeme bila poprilično nesigurna, Vadim je dao sigurnost te ona nije mogla zamisliti da ostane bez njega.

“Uživala sam u seksu u troje s vještinama i entuzijazmom glumice kakva jesam”, rekla je kasnije Fonda. Jedina kontrola koju je imala bila je u trenucima kada je i sama dovodila žene koje bi se seksualno družile s njom i mužem, iako je navela kako nikada nije uživala u tim trenucima seksualne bliskosti.

Unatoč tome, Vadim je Fondi kao i filmovi u kojima je glumila dao mogućnost bijega od problema s kojima se borila. Straha od toga da naslijedi majčine psihičke bolesti te straha od neuspjeha koji je razvila zbog želje da se dokaže ocu, poznatom glumcu Heryju Fondi.

Nesporna je činjenica, ako zaboravimo da nije bio osoba za monogamiju, kako je svaka od Vadimovih žena uz njega pronašla utjehu, ali i karijerni uspjeh, a neke, poput Bardot, nastavile su s njim suradnju tijekom cijeloga života.

Ostavivši iza sebe preko dvadeset filmova u kojima i danas pronalazimo erotski šarm kakav samo Francuz može donijeti na filmsko platno, Vadim je preminuo 2000. uz svoju tadašnju suprugu Marie-Christine Barrault s kojom je bio u braku 10 godina.

 

“Ne bi pitali Rodina da napravi ružnu skulpturu, a ni mene da napravim film s ružnom ženom” - Roger Vadim

 

T.S.

Reci što misliš!