Hrvatska vlada je Hrvatskom saboru predložila zaključak da odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću koji je podnijelo 45 saborskih zastupnika

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Piše: Otvoreno.hr

Nakon što su brojni znanstvenici i sveučilišni profesori iz Hrvatske i inozemstva podržali ministra znanosti i obrazovanja, dr. Pavu Barišića, reagiravši na pisma dr. Ivana Đikića te na medijsku hajku koja je potom pokrenuta zbog navodnog plagijata, ministra Barišića u pismu premijeru i predsjedniku Hrvatskog sabora podržali su i profesori Sveučilišta u Mostaru.  

''Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora,

ponukani otvorenim pismom koje vam je ovih dana uputio i potpisao veliki dio Hrvatske akademske zajednice, želimo, kao dio akademske zajednice Sveučilišta u Mostaru, također, dati svoju potporu ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću suočenim s optužbama za plagijat. Kako smo upućeni na našu Maticu, a kao Sveučilišna zajednica posebice na rad ključnog čovjeka za obrazovanje u Vladi Republike Hrvatske, nije nam svejedno tko je osoba koja će odigrati ključnu ulogu u idućim strateškim koracima Vlade, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini gdje je hrvatski narod konstitutivan.

Držimo da su optužbe upućene prof. dr. sc. Pavi Barišiću neutemeljene i da se krajnje zlonamjerno želi ugroziti njegov profesionalni, ali i moralni integritet.

Stoga se bez zadrške pridružujemo kolegama iz Republike Hrvatske koji su Vas otvorenim pismom pozvali na zaštitu ugleda profesora Barišića i iskreno se nadamo da će profesor Barišić nastaviti časno i odgovorno obnašati dužnost ministra  znanosti i obrazovanja'', stoji u pismu kojega su potpisali sljedeći profesori:

 1. prof. dr. sc. Ante Kvesić
 2. prof. dr. sc. Ljerka Ostojić
 3. prof. dr. sc. Monika Tomić
 4. prof. dr. sc. Milenko Bevanda
 5. prof. dr. sc. Zoran Tomić
 6. prof. dr. sc. Vesna Kazazić
 7. prof. dr. sc. Željko Stojkić
 8. prof. dr. sc. Ivan Vasilj
 9. prof. dr. sc. Stjepan Skoko
 10. doc. dr. sc. Danijela Petrović
 11. prof. dr. sc. Ivo Čolak
 12. prof. dr. sc. Zdenko Ostojić
 13. prof. dr. sc. Danijel Pravdić
 14. prof. dr. sc. Darinka Šumanović Glamuzina
 15. prof. dr. sc. Dragan Babić
 16. prof. dr. sc. Dubravka Šimić
 17. prof. dr. sc. Ivan Ćavar
 18. prof. dr. sc. Ivica Brizić
 19. prof. dr. sc. Jurica Arapović
 20. prof. dr. sc. Mile Lasić
 21. prof. dr. sc. Miro Klarić
 22. prof. dr. sc. Vajdana Tomić
 23. prof. dr. sc. Violeta Šoljić
 24. prof. dr. sc. Miljenko Lugonja
 25. prof. dr. sc. Tonćo Marušić
 26. prof. dr. sc. Ivan Madžar
 27. prof. dr. sc. Mladen Kvesić
 28. prof. dr. sc. Marko Ivanković
 29. prof. dr. sc. Stanko Ivanković
 30. prof. dr. sc. Snježana Rezić
 31. prof. dr. sc. Željko Galić
 32. prof. dr. sc. Ljiljanka Kvesić
 33. prof. dr. sc. Edita Černi Obrdalj
 34. prof. dr. sc. Slavica Juka 
 35. doc. dr. sc. Boris Jelavić
 36. doc. dr. sc. Gordan Galić
 37. doc. dr. sc. Branko Krišto
 38. doc. dr. sc. Andrijana Ostojić
 39. doc. dr. sc. Ivanka Mikulić
 40. doc. dr. sc. Jadranka Nikolić
 41. doc. dr. sc. Jasna Zeljko Penavić
 42. doc. dr. sc. Jerko Prlić
 43. doc. dr. sc. Marija Vidić
 44. doc. dr. sc. Marinko Jurilj
 45. doc. dr. sc. Mato Živković
 46. doc. dr. sc. Miro Leventić
 47. doc. dr. sc. Miro Miljko
 48. doc. dr. sc. Mladen Kožul
 49. doc. dr. sc. Mladenka Nalatilić
 50. doc. dr. sc. Nikica Šutalo
 51. doc. dr. sc. Nikolina Pravdić
 52. doc. dr. sc. Viktorija Haubrich
 53. doc. dr. sc. Vlatka Martinović
 54. doc. dr. sc. Zrinko Brekalo
 55. doc. dr. sc. Žana Mrkonjić
 56. doc. dr. sc. Goran Kraljević
 57. doc. dr. sc. Ivona Šego Marić
 58. doc. dr. sc. Nina Pinjuh Markota
 59. sc. Antonio Sesar
 60. sc. Emil Babić
 61. sc. Irena Sesar
 62. sc. Kristina Galić
 63. sc. Maja Ostojić
 64. sc. Marko Ostojić
 65. sc. Zrinko Prskalo
 66. sc. Ivan Jurić
 67. sc. Davor Tomić
 68. sc. Maki Grle
 69. sc. Vedran Bjelanović
 70. sc. Željka Tomić
 71. sc. Zoran Trninić
 72. sc. Marija Nakić
 73. sc. Mario Kordić
 74. sc. Mladen Ivešić
 75. sc. Teo Tomić
 76. sc. Mile Volarić
 77. sc. Ivica Markota
 78. sc. Kristijan Juka
 79. sc. Zoran Karlović

Hrvatska vlada je, da podsjetimo, Hrvatskom saboru na današnjoj sjednici (u četvrtak 26. siječnja) predložila zaključak da odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću koji je podnijelo 45 saborskih zastupnika.

"Temeljito smo proučili i u opsežnom očitovanju iznosimo argumente i činjenice kojima se u cijelosti, prema našem mišljenju, odbacuju svi prijedlozi koji su neosnovani i neutemeljeni", istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da će o tome biti provedena i saborska rasprava u kojoj će detaljno i dodatno obrazložiti iznesene argumente.

U Prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Barišiću uz ostalo se navodi da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio mišljenje kojim je jednoglasno utvrdio da je ministar prekrišio Etički kodeks u članku "Does Globalization Threaten Democracy" objavljenom u časopisu Synthesis philosophica iz 2008.
Vlada u obrazloženju svoje odluke kojom odbija taj prijedlog, podsjeća da je Odbor o prijavi za plagijat koju su četvorica znanstvenika podnijela protiv Barišića, odlučivao osam godina nakon objave članka.

U Prijedlogu se zanemaruju činjenice, ističe Vlada, da je prijava za kršenje Etičkoga kodeksa protiv ministra Barišića podnesena još u veljači 2011. godine te da su je rješavala nadležna etička tijela (Etičko povjerenstvo Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu 2011. i Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine) koja su odbacila prijavu kao neosnovanu.

"Pored mišljenja Odbora postoje i prethodne odluke nadležnih etičkih tijela iz 2011. i 2012. godine koje se ne mogu zanemariti. U tom kontekstu ne može se prihvatiti da bilo tko, pa i ministar, trpi teške posljedice zbog odluke u odnosu na koju postoje ozbiljni prigovori ustavnosti i zakonitosti. Drugačije shvaćanje ukazuje na moguće kršenje načela zakonitosti i vladavine prava što nije opredjeljenje ove Vlade", ističe se u obrazloženju Vladine odluke.

U Prijedlogu se, dodaje se u obrazloženju, "zanemaruje činjenica da je 'prijavljeni' rad imao više izdanja 2010 i 2012. godine". Propust je, podsjeća se, primijećen i ispravljen u španjolskoj inačici članka iz svibnja 2008., odnosno dvije godine prije podnošenja prijave protiv Barišića.

Osim toga, Prijedlog o pokretanju pitanja povjerenja ministru Barišiću poziva se i na mišljenje znanstvenika Ivana Đikića.

Vlada smatra da se "ne može temeljem izjave, odnosno analize jednoga znanstvenika, koliko god taj znanstvenik ugledan bio, temeljiti stav da se u pojedinom slučaju radi o nečasnim radnjama". Važno je naglasiti, dodaje se, da su Rektorski zbor, sveučilišne ustanove, fakulteti, udruge, poimence više od 130 pripadnika akademske zajednice te brojni znanstvenici potpisali pismo potpore ministru, "očito se ne slažući s tezom da se radi o plagijatu".

Reci što misliš!