Na skupu je članica SDP-a prozvala predsjednika stranke Davora Bernardića jer ignorira prosvjed

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Oko tristo prosvjednika okupilo se u subotu popodne na Markovom trgu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo Vatikanskim ugovorima i sve većim miješanjem crkve u državu. 

Na skupu su govorili Neva Tölle iz Ženske mreže Hrvatske, Marijana Bijelić, čelnica Pokreta za Sekularnu Hrvatsku, koji je ujedno i organizator skupa, te brojni drugi aktivisti. 

Burni pljesak izazvao je govor Velimira Ponoša, deklariranog katolika. U svome govoru on je naglasio kako je vjernik i katolik te kako se ne protivi Vatikanskim ugovorima, već se zalaže njihovu reviziju. Prosvjednici su na to reagirali pozitivno te time dokazali kako su spremni za dijalog i razmjenu ideja sa suprotnom stranom. 

Velik broj govornika na današnjem skupu izrazio je gađenje nad događajima od petka; oslobađajućom presudom Horvatinčiću, presudi obitelji Nore Šitum te prosvjednom akcijom udruge Vigilare na kojoj je njihov čelnik afirmativno govorio o silovanju. 

Posebno nadahnuto izlaganje održao je glumac i aktivist Vilim Matula

-Nismo se ovdje okupili kako bi govorili protiv katoličke crkve i katolika. Mi nismo protiv vjernika i katolika, mi samo želimo da se crkva prestane uplitati u poslove države, odgajati nam djecu i upravljati našim privatnom životima- rekao je.

Govor je održao i naš prekaljeni aktivist, Dorino Manzin koji je citirao poznatu izjavu osnivača Hrvatske seljačke stranke i jednog od najvećih hrvatskih političara svih vremena, Stjepana Radića

-Klerikalizam znači zloupotrebu najsvetijih osjećaja religije da se razruši porodica, da se razruši narod radi političke vlasti - poručio je Radić 1926. Žalosno je što se te riječi moraju ponavljati i na prosvjedima gotovo sto godina kasnije. 

Zanimljivo, skupu se obratila i Mijana Galić Brkić koja je prozvala predsjednika stranke, Davora Bernardića jer ignorira ovaj skup. Na to je netko od okupljenih dodao da bi SDP trebao promijeniti ime u HDZ light. 

(MiMi)

 

Reci što misliš!