U današnjem, vrlo živahnom izdanju emisije "Nedjeljom u 2", gostovao je čelnik Mosta Božo Petrov. Glavna tema bio je Agrokor

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

U najgledanijem hrvatskom političkom talk showu gostovao je čelnik Mosta i bivši potpredsjednik Vlade, Božo Petrov. Glavna tema razgovora bio je Agrokor. 

Za početak, Stanković je Petrova zamolio da prokomentira navode SDP-a da je Vlada Aleksandra Plenkovića pogodovala Agrokoru, dotaknuvši se Sberbanke i Knightheada.

 

"Nisam ničiji igrač"

Petrov je rekao da logika sama nalaže da kada strane kompanije ulažu u drugu državu, zanimat će druge države ishod i kamo je otišao taj novac.

- Volio bih da Hrvatska prati svoje izvoznike. Naravno da ako je ruska banka ovdje ulagala, da će obje strane zanimati ishod - rekao je te dodao kako nije "ni ruski ni američki igrač, već hrvatski”, rekao je Petrov odgovorivši na optužbe da radi u ime stranog interesa. 

- Za taj sam sastanak saznao kad i drugi hrvatski građani. Budući da nisam znao ni za Knighthead fond dok se nisu pojavili, nadam se da g. Ramljak nije iznosio povlaštene informacije jer bi to bio velik udarac za sve - kaže.

Na pitanje baca li novo svjetlo na Ramljakovu poziciju danas to što godinama surađuje s Knigheadom, Petrov je odgovorio kako bi to trebale istražiti nadležne institucije. 

- U trenutku kad se nađe s njima na sastanku, a u međuvremenu je postavljen na čelo uprave tog koncerna, naravno da tu ima nešto - smatra. Most su, kaže Petrov, pitali o tome tko bi mogao biti voditelj Agrokora.

- Tada sam podržao Ramljaka, imali smo i neke svoje prijedloge, ali oni za HDZ nisu bili prihvatljivi. Morali smo djelovati, Ramljak je tad bio jedina osoba za to. Nas su isključili, obavili su posao onako kako su oni htjeli - objasnio je Petrov.

 

Predvidio sam armagedon Agrokora još 2016.

Ono što mu se ne sviđa o privremenoj upravi Agrokora je to što su izvješća kasnila nekoliko mjeseci, što se ne komentira sve ovo što se događa.

- Mene je strah, mi smo za transparentnost, a ne da se neke stvari obavljaju u tišini kao nekad prije, kad se pogodovalo jednom čovjeku - rekao je prvi čovjek Mosta te nastavio:  

- Kroz cijelu 2016. do mene su dolazile informacije dobavljača da se nešto loše događa u Agrokoru, da isplate kasne, da nije kako je bilo prije i da su zabrinuti. Pokušao sam analizirati što će se dogoditi ako Agrokor padne, a to ne bude pokušano prevenirati. Dobije se mogućnost da razgovarate s ministrima, upozoravate ih što ako Agrokor padne. U tom trenutku sam bio predsjednik Sabora, vidio sam koji se armagedon može dogoditi, upozoravao sam ih, a nisam dobivao nikakvu potporu. Kažu da to nisu čuli. Na kraju je Todorić zatražio sastanak i automatski su se stvari počele događati u Vladi - rekao je Petrov, dodavši da se Todoriću nije osobno javio.

- Poslao sam poruku dobavljačima o tome, među njima je bio predstavnik Sberbanke, zbog kojeg me sad nazivaju ruskim igračem. To je bilo otprilike u drugom mjesecu - ističe Petrov. Stanković ga je pitao kako je izgledao taj sastanak i kako je poslao poruku Todoriću.

- Rekao sam tada da smo mi kao partneri zabrinuti za situaciju u Agrokoru pa ne bi bilo loše da se Todorić obrati Vladi i zatraži sastanak. Tko je njemu prenio tu poruku da se on javi Vladi, ne znam. Dobavljača sam bio zamolio da zovne nekog tko posluje s Agrokorom, oni su pozvali čovjeka iz Sberbanke. Zamolio sam da Todoriću prenesu poruku, na taj domišljat način. To je Todorić kasnije i potvrdio - kaže Petrov.

 

"Plenković iskorištava ministre kako bi sačuvao obraz"

Na pitanje je li neobično da je Plenković pitao Marića za mišljenje, Petrov je poručio:

 - Andrej Plenković koristi ministre kao svoje tampon-zone. Ništa se ne smije dogoditi njegovom obrazu. Zbog toga on troši svoje ministre. On je pitao Marića, i izazvao ovu situaciju u kojoj se sada nalazi, a znao da je Todorić njegov bivši šef. Na taj je način iskoristio Zdravka Marića. Isto se to dogodilo ministru Tolušiću, ministrici Dalić i ministrici Murganić. U toj tampon zoni ništa se ne može dogoditi premijeru - govori Petrov. 

- Mene su oni zvali nakon prvog sastanka, mislim da je bilo dva do četiri tjedna nakon prvog sastanka. Ja nisam osjećao potrebu da odem, jer moji stavovi se neće promijeniti, sve što sam mislio sam već rekao.

Na pitanje na temelju čega je podnio kaznenu prijavu protoiv Agrokora dva tjedna nakon toga, Petrov je kazao:

 - Ja sam imao informacije koje je davao Todorić, druge informacije su mi dolazile od dobavljača. Nikakva druga služba mi nije davala informacije. Ja sam više puta naveo što stoji u kaznenoj prijavi, u njoj stoje sve informacije koje su stajale u medijima, čak nisam koristio informacije koje nam je dao Todorić. Kaznenom prijavom želio sam potaknuti da se nešto dogodi - objasnio je Petrov te posložio tijek događaja:

- Otvorio sam temu koju nitko ne želi otvoriti, isprovocirao sam sastanak za koji nisam smio reći premijeru, premijer nije bio oduševljen idejom da podignem kaznenu prijavu, nakon toga Plenković je govorio da nema nikakvih istraga u vrijeme predizbornog razdoblja, pa je to pokušao najuriti Most iz Vlade, napraviti političku trgovinu da vlada ne bi pala... Mislim da to dovoljno govori - oštro će o Plenkoviću Petrov.

Na pitanje hoće li podržati SDP koji razmatra ponovno pokretanje opoziva ministrice gospodarstva Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića Petrov je kazao:

- Marić nije toliko kriv koliko je kriv Plenković. Želim da građani u ovom trenutku procijene odgovornost Plenkovića. Meni nije jasno da on kaže kad ga se pita oko Agrokora 'to je jedna obična mistifikacija, ne morate to znati, mi to vodimo'.

Što se tiče Dalić, Petrov je kazao kako treba preispitati njezine postupke što se tiče Knighthead fonda.

- Mi djelujemo po pitanju argumenata, ako dobijemo takve informacije, apsolutno ćemo podržati SDP. No ako se nekog treba preispitivati, to je predsjednik Vlade – zaključio je Petrov.

 

Mirtl: "Todorić mi je dao 50 000 kuna na ruke da odnesem u stranku"

Posebno zanimljiv bio je prilog Maje Sever u kojem je Bruno Mirtl, bivši član Liberalne stranke, izjavio je da je nekada vodio fond kroz koji su se prikupljala sredstva te da mu je jedan saborski zastupnik LS-a iz Osijeka kazao da ode u Agrokor po novac kojega će mu dati Ivica Todorić.

-Dao mi je 50.000 kuna. Odnio sam to u stranku tadašnjem tajniku, jednom generalu, i on je to drugu dan stavio na banku -kazao je Mirtl te detaljno opisao svoj susret sa šefom Agrokora: 

-Nakon nekoliko uvodnih rečenica Todorić je rekao da su on, supruga i njegova djeca, koja su bila još mala, odvojili donaciju za Liberalnu stranku. Nisam u tom trenutku znao da se radi o 50.000 kuna jer nisam mogao tamo to brojiti pred njim, dodaje Mirtl.
Gospodin Todorić nije bio simpatizer ni jedne stranke, on je vrlo pragmatično funkcionirao. Njemu je u svakom dijelu Hrvatske nešto trebalo i Liberalna stranka je bila mala stranka, imala je nekoliko gradonačelnika i dobro su došli. Velike stranke su vjerojatno dobivale šakom i kapom. Nemam dokaz o tome - izjavio je Mirtl, bivši član Liberalne stranke te dodao: 

-Ne bojim se posljedica, kaj mi mogu napraviti

Na pitanje zašto se sada javlja, Mirtl je rekao kako smatra da su veliku stvar u Todorićevom rastu imale političke stranke. 

-Na neki način ga hoću obraniti. Svi smo ko ludi išli kod njega da bi dobili nešto i da bi nam dao. Trgali su se za njega, bili bi sretni da nam je 15 dkg mortadele dao i to vam je, eto to je razlog zašto sada svi napadaju Todorića, a svi su ga voljeli užasno- naglasio je.

 
"Nisam za zabranu pobačaja, no moj izbor je život"

Na pitanje o zabrani pobačaja koju zahtijeva udruga Vigilare, Petrov je kazao kako nije za zabranu, ali nije ni onaj koji može opravdati oduzimanje života.

- Ako moram birati, ja sam za život, ali mislim da se mora raditi na edukaciji građana - pitijski je odgovorio Petrov. 

 Na kraju emisije govorio je o braniteljima i sudskom sporu sa Stipom Gabrićem Jambom koji je izgubio. Taj spor usporedio je s presudom Horvatinčiću te iskoristio priliku da kritizira hrvatsko pravosuđe i Jambina odvjetnika. Na Stankovićevo pitanje o kući koju upravo gradi u Metkoviću, slatko se nasmijao i odgovorio:

-Kuća stoji 940 000 kuna. Mjesečna rata je oko sedam i po tisuća. Mogu je plaćati i ako budem radio kao psihijatar. Politika mi nije kruh.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reci što misliš!