Današnji dan obilježen je uhićenjem bivših čelnika Agrokora. Dok neki, likuju, drugi pak smatraju kako je ovo sve samo još jedna predstava za javnost.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Razgovarali smo s poznatim odvjetnikom Veljkom Miljevićem koji se za Otvoreno osvrnuo na današnju opsadu Kulmerovih dvora, rekavši nam što možemo očekivati u nastavku ove sapunice.

Podsjetimo, u ponedjeljak prijepodne policija je počela s uhićenjima bivših čelnika Agrokora koju su tu kompaniju vodili prije nego što ju je preuzela privremena uprava, a prema podacima Državnog odvjetništva “izvidi i pretrage” traju kod 15 osoba. Do sada su prema dostupnim podacima uhićeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić i Damir Kuštrak. Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora posrnulog koncerna, prije dolaska izvanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka. No ne trebaju se bojati svi kod kojih su izvršene pretrage da će biti lišeni slobode, to ovisi o rezultatima izvida. A što će biti kasnije?

Veljko Miljević kaže kako je odluka nakon toga isključivo u rukama državnog odvjetništva. "Kazneni postupak formalno ne započinje pretragama. Oni koji će biti lišeni slobode idu u USKOK i skupa s njima u policiju, oni stupaju u vezu s državnim odvjetništvom i tamo ih se ispituje. Nakon toga o određivanju istražnog zatvora ne može odlučiti državno odvjetništvo nego sudac istrage, u ovom trenutku sudac Županijskog suda u Zagrebu", kaže Miljević.

Ključno pitanje je postoje li zakonska osnova za određivanje istražnog zatvora. Kako nam ovaj odvjetnik kaže u to spada opasnost od nedostupnosti tj. od bijega, opasnost od ponavljanja djela, uznemiravanje javnosti te možda najzanimljivije, opasnost od skrivanja tragova. Mnogi se zato pitaju, što nije možda malo prekasno za pretres, nakon što se mjesecima znalo što se sprema.

"Da je netko htio djelovati, već je mogao", kaže poznati odvjetnik. Ali kako to već biva, drži se zakonskog reda.

" Ja sam očekivao, odmah nakon što Ramljak priopći javnosti rezultat revizije i podnošenja kaznenih prijava protiv određenog broja ljudi iz koncerna, da će Dinko Cvitan izaći s jednim službenim priopćenjem za javnost koja je zainteresirana za ovaj slučaj", kaže Miljević. Smatra kako je zakonska obaveza državnog odvjetništva da informira javnost, iako su oni objasnili kako se još uvijek rade izvidi.

Na sve ostale detalje, morat ćemo pričekati jer za sada nitko nema uvid u dokumentaciju koja je spremljena duboko u ladicama državnog odvjetništva.

Reci što misliš!