Ishod situacije neizvjestan je jer je katalonska vlada već najavila da će, bude li aktiviran članak 155. trenutno proglasiti potpuno odcjepljenje od Španjolske

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Desničarska vlada španjolskog premijera Mariana Rajoya donijela je danas presedansku odluku nezabilježenu u Španjolskoj još od pada fašističkog režima diktatora Francisca Franca

Aktivacijom kontroverznog članka 155. Ustava Kataloniji je oduzeto povijesno pravo na autonomiju. Time je de facto Katalonija pala pod španjolsku okupaciju. Trenutno je suspendirana čitava katalonska vlada na čelu s predsjednikom Carlesom Puigdemontom. Administracija u Madridu preuzela je upravljanje nad svim katalonskim ministarstvima a dobila je i potpunu vlast nad javnim financijama, poreznim sustavom, kao i neograničenu političku moć. 

No ono što posebno zabrinjava Katalonce jest da je pod upravu Madrida pala i katalonska policija Mossos d'Esquadra, koja se tijekom krvavog referenduma 1. listopada istaknula u odbijanju poslušnosti španjolskoj policiji. Preuzeti su i katalonski javni mediji koji su dosad bili kanal za informiranje građana u tijeku borbe za neovisnost ove španjolske pokrajine. 

 

Rat u Europi?

Marian Rajoy poduzeo je korak dalje ka radikalizaciji najveće političke krize u Španjolskoj od uspostave demokratskog režima 1978. Usto, njegova vlada i dalje iza rešetaka drži Jordija Sancheza i Jordija Ciuxarta, čelnike nevladinih organizacija Katalonski nacionalni zbor (ANC) i Omnium cultural. Riječ je trenutno o jedinim političkim zatvorenicima na tlu moderne Europe. 

Ishod situacije neizvjestan je jer je katalonska vlada već najavila da će, bude li aktiviran članak 155. trenutno proglasiti potpuno odcjepljenje od Španjolske. Dođe li do toga, Katalonija će formalno biti zemlja pod španjolskom okupacijom, a Madrid na korak do građanskog rata. Odmah nakon donošenja odluke, deseci tisuća Katalonaca izašli na ulice svojih gradova. S obzirom na to da katalonskom policijom sada izravno upravlja Madrid, pitanje je hoćemo li ponovno gledati prizore policijske brutalnosti nad neoružanim civilima kao 1. listopada. 

Mia Mitrović

Reci što misliš!