Za etničko čišćenje najodgovornijim smatra Vance-Owenom plan, a Franju Tuđmana smatra kompleksnom ličnosti i tvrdi da ga se ne smije gledati jednostrano.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Današnji gost emisije “Nedjeljom u 2” bivši je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan MesićNa “vrućoj stolici” kod Aleksandra Stankovića, Mesić dolazi nakon burne godine, posebno nakon njegovog svjedočenja pred Povjerenstvom za Agrokor. Osim toga, Mesić je optužen da je veleizdajnik, da je lažno svjedočio u Haagu.

Na početku same  emisije rekao je kako svako vrijeme prihvaća onakvo kakvo je i nikad ne žali za onim što je bilo.

“I ovaj svoj dio života koristim na najbolji mogući način. Kad me pitaju koja mi je jedina želja, oženiti unuka čim diplomira, a sad su mu tek četiri godine”, izjavio je Mesić.

Mesić je ocijenio trenutačno političko stanje i što ga zanima.

“Danas me zanimaju svjetske teme i teme RH. Nije mi svejedno kako se odvija situacija u Hrvatskoj. U Hrvatskoj situacija nije dobra, danas je možda najrazjedinjenija”, izjavio je Mesić Stankoviću nadodavši kako je problem u obrazovanju danas što se pobjednici iz Drugog svjetskog rata žele učiniti gubitnicima.

“Događa se pošast, a to je da se promjeni povijest. Da se pobjednici u drugom svjetskom ratu proglase gubitnicima, a gubitnici pobjednicima. Krivac je obrazovanje, ako mladom čovjeku ne date pravo obrazovanje on će prihvatiti ono što mu se nudi, a to su falsifikati povijesti, ustažizacija koja Hrvatskoj ne da diše.”

Bivši predsjednik je kod Stankovića odbacio tvrdnje kako je vrijeđao žrtve Jasenovca i ustvrdio kako on nije veleizdajnik.

Mesić je komentirao ulogu pokojnog predsjednika Franju Tuđmana i njegovu ulogu u ratu u BiH.

“Ja sam rekao da sam ja dogovorio Karađorđevo i sastanak Tuđman – Milošević. Ja sam s Borom Jovićem rekao da ovo što se događa u Hrvatskoj, ali upravo s beogradskim vezama, to će nešto što će Srbe u Hrvatskoj dovesti do katastrofe. Zato sam ga pitao da mi kaže što ih zanima u Hrvatskoj: ‘Vi naoružavate iz garnizona JNA Srbe u Hrvatskoj, ali ne znam koji je vaš cilj’. Rekao mi je da oni nisu njihovi građani i ne interesira ih. Njih je interesirao 63 posto BiH, kazao je da je to bilo srpsko i da to srpsko mora ostati.”

Za etničko čišćenje najodgovornijim smatra Vance-Owenom plan, a Franju Tuđmana smatra kompleksnom ličnosti i tvrdi da ga se ne smije gledati jednostrano.

“On je kompleksna ličnost. Na početku je Hrvatska pomagala BiH. U tim prvim danima i mjesecima Hrvatska je pomagala obrani, ali poslije Vens-Owenovog plana se mijenja. Politika je prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva. Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana.”

Mesić je komentirao i najavljeni povratak bivšem predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u poltiku s riječima: ‘Mislim da je malo zaboravan’.

Osvrnuo se i na Šeksa

 Vladimira Šeksa upoznao je zbog afere s osječkom poštom i tvrdi da je postojala sumnja o njegovoj suradnji s Udbom.

“Ja sam ga upoznao kad je otvorio osječku aferu s poštom. Onda je došlo do toga da ljudi nisu dobili to što je pisalo u pismima. Teško mi je reći u jednoj rečenici je li on surađivao s Udbom, ali postojala je sumnja. Ja sam dobio pasoš i rekao sam ženi i djeci da ujutro idemo jer mi ga opet mogu uzeti. Mene zove prijatelj Stipe Jukić i kaže da će doći prijatelj sa mnom pričati. Dolazi Šeks navečer i kaže: Čuj, kad pređeš granicu stavi marke i pošalji. Odveo sam ga u kuhinju i pitao ga je li normalan. Pa to je Marko Veselica napravio kad mu je neka žena donijela kuverte. Da ja toliko godina tražim pasoš i sad da nosim poštu pa da me na granici zaustave”

Mesić se osvrnuo i na arbitražu sa Slovenijom 

“Činjenica je da smo mi tražili arbitražu. Činjenica da ju je Slovenija kompromitirala i promijenila svog člana. Ali nitko u svijetu ne prihvaća naš stav. Nema niti jedne države. Jedan od najvažnijih krivaca je naša diplomacija. Oni su morali sve angažirati nakon što je nastavljena arbitraža i ona je morala dobiti podršku  svjetskih institucija”.

Kurikularna reforma i HNS

“Najvažnije je za HNS i za Hrvatsku da uspije kurikularna reforma koju predvodi ministrica Divjak. Mislim da suradnja HDZ-a i HNS-a ima smisla samo ako uspije kurikularna reforma. Mnoge probleme imamo zbog iskrivljene i pogrešne obrazovne politike. Ako bi uspjeli u tome u čemu su dali veliki naglasak, to bi se onda na određeni način moglo isplatiti,”izjavio je.

“Ja mogu reći da se ja nalazim među onim ljudima koji imaju želju da reforma obrazovanja uspije. U Crkvi imate čiste fašisoide kojih se Crkva ne odriče”.

Mesić je kod Stankovića komentirao i trenutačnu situaciju kod SDP-a.

“Oni moraju nešto poduzeti da svoju bazu vrate natrag. Da štite ljude koji žive od svojeg rada, a ne od privilegija. Očito da su u stranci prevladali parcijalni interesi i borba za mjesta. Davor Bernardić je dobio podršku od svog glasačkog tijela. Treba mu malo više suradnje u okvirima i izvan stranke. On mora malo izaći iz tog okvira, a u svojoj stranci mora na nekakav način dobiti stišavajuću atmosferu. On ima kapaciteta, ako bude imao podršku u svojoj stranci.”, rekao je Mesić.

Reci što misliš!