Samo tjedan dana nakon što je u park u Prilazu baruna Filipovića vraćena bista heroja Ive Lole Ribara, nepoznati počinitelji išarali su je plavim sprejom, nacrtavši na njoj ustaška obilježja. Nepoznata osoba tako je pljunula na slobodnu zemlju u kojoj živi, na sve mlade ljude koji su dali svoje živote za slobodarske ideje te na čovjeka koji je žrtvovao svoj život zbog ideala.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Ivo Lolo Ribar bio je političar, narodni heroj Jugoslavije i jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita. Bio je pokretač i glavni urednik Omladinske borbe i istodobno član uredničkoga kolegija partizanskih novina Borbe. Danas, kada se novinari ne usude napisati istinu ne bi li izgubili svoje radno mjesto, čini se gotovo nemoguće da su mladi učeni ljudi bili spremni riskirati svoju glavu zbog istine, zbog ideje, zbog slobode...

Lolo nije bio običan 'zgubidan', osoba koja se išla igrati rata. Bio je intelektualac i borac koji je kao mladić proučavao Nietzschea, Voltairea, Hegela, ne bi li se na kraju opredijelio za Marxa i Lenjina. Slobodarski nastrojen mladić studirao je u Parizu, Ženevi i Beogradu te sve više prihvaćao ideju socijalizma kao nešto čemu treba težiti. Njegovo neprekidno učenje pomoglo mu je da realizira Titovu zamisao o stvaranju široke platforme na kojoj bi se u narodnooslobodilačkom pokretu okupili svi projugoslavenski i antifašistički raspoloženi mladi ljudi.

Kroz USAOJ (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) stotine tisuća mladih pristupilo je narodnooslobodilačkom pokretu, a sve je to bila zasluga Ive Lole Ribara. Učio je, žrtvovao se, propitkivao je partiju.

"Mi, koji smo jedva pobjegli iz jedne vjere, nemamo prava da slijepo upadamo u jedno novu ortodoksiju, i da primamo govor gluposti za nove istine, ma koliko bili sve čvršće uvjereni u potrebu jednog socijalnog pokreta", rekao je svojevremeno Lolo.

U listopadu 1943. godine bio je određen za šefa vojne misije VŠ NOV i POJ pri Savezničkoj komandi za Srednji istok, ali je poginuo prilikom napada njemačkoga zrakoplova na partizanski zrakoplov netom prije polijetanja zrakoplova za Kairo.

Lolo, kako ga je majka od milja zvala, žrtvovao je mladost zbog vjere u bolje sutra. Zamijenio je knjige i lagodniji život u inozemstvu vjerom u jednakost.

A što si ti, vandalu, napravio? Pod okriljem noći oskvrnuo si bistu narodnooslobodilačkoga heroja. Nitko se po tako nečemu ne bi htio pamtiti, zdravorazumski je zaključiti.

Možda je argument osobe koja ne može stajati iza vlastitih stavova i djela taj da je komunistički režim bio zločinački? Možda. No što li to govori o tebi, vandalu, kada jedan 'zločin' prekrivaš drugim?

Policija je dobila dojavu o ovom vandalizmu te istražuje ovo nedjelo. Pitamo se hoće li Ivu Lolu Ribara vlasti jednako zdušno braniti kao kip Franje Tuđmana u Splitu i hoće li na kraju 'no name' vandal izaći pred lice pravde?

Sramota Hrvatske, sramota svih nas...

Reci što misliš!