Hoće li Todorićev postupak izručenja, biti baziran na hrvatskom zahtjevu za izručenje, ili međunarodnim zakonima, a koji su vezani za pranje novca, lažiranje izvještaja, također "praonicu" ili kao - financiranje terorizma? Ne zna se, daljnih naoko šest mjeseci.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Brzinskom presudom Englezi su blokirali sva sredstva Ante Todorića i njegove obitelji po cijelom svijetu. Slučajno ili ne, ova se "presuda" podudara s izglašavanjem novoga kanadskog zakona zvanog "Magnitsky law", na koji Rusija, odgovara "odmazdom", što je samo dio međunarodne inicijative u sprječavanju kršenja ljudskih prava, koristeći mito i korupciju, pranje novca i financiranje terorizma.
(Magnitsky zakon. The bill, expected to be approved by Canada’s parliament later on Wednesday, was inspired by the case of Sergei Magnitsky, an anti-corruption lawyer who died in 2009 after a year in a Russian jail).

Jučerašnja izjava engleskog tužitelja "da jedna od točki optužnice jest privredni kriminal velikih razmjera koji uključuje burze koje reguliraju investicijske fondove i banke u zemljama UK, US, Kanada, Njemačka, Rusija..."

A što to zapravo znači za Hrvatsku i hrvatsko zakonodavstvo? Hoće li Ivica Todorić biti izručen i kada, ovisi o međunarodnim zakonima i burzovnom poslovanju grupe Agrokor kao i međunarodnih investicijskih kuća, a koje su regulirane lokalnim i međunarodnim burzovnim zakonima.

Hoće li Todorićev postupak izručenja, biti baziran na hrvatskom zahtjevu za izručenje, ili međunarodnim zakonima, a koji su vezani za pranje novca, lažiranje izvještaja, također "praonicu" ili kao - financiranje terorizma? Ne zna se, daljnih naoko šest mjeseci.

Tek se može sada, samo nagađati, da je hrvatski uhidbeni nalog aktivirao međunarodne procese, koji trebaju zaštititi investicijske kuće, a koje nisu imale spoznaju o kriminalu u Agrokoru, ali! - dužne su podnositi transparentne izvještaje svojim ulagačima. Hrvatska se "štiti" u Londonu, Ottawi, Washingtonu DC-u... Tako da je Todorić zapravo zatresao i njih neposredno, i srozao im kredibilitet.
Nije u pitanju koliko je on trošio na svoju obitelj, što su koristili, što im je dato, što si je sam uzeo...

Trakavica, koja to nije, ali će zasigurno postati, Agrokor, svela se prozaično na "samo" besprizorno bogaćenje Todorića i rast Agrokora uz pomoć svih vlada do sada, tzv. "elite", a koja je i sama dobivala udio u "ti dam, ti dam" raznoraznim poticajima, Todoriću, a on onda iz zahvalnosti opet njima, toj tzv. hrvatskoj eliti, usaglašeno s ostalim privatizacijskim procesima, a koji su i doveli do sloma koji može, i već se vidi, povući na dno još ono malo preostale hrvatske ekonomije. Ako je uopće nešto i ostalo od nje.

Je li moguće bilo bez kriminalnih radnji u privatizaciji da se postigne takav "uspjeh" ili neuspjeh Agrokora, bez "pomoći" i ex YU lidera, "nekih službi" i tako dalje? Odgovor je - sigurno ne. Dok se mi ovdje bakćamo s suočavanjem s prošlošću, došla nam je sadašnjost, puno gora od prošlosti, a prošlost je prouzročila. Ali ne baš tako davna, kako se to misli s osnivanjem raznoraznih Povjerenstava...

Tek jučer je pri istražnoj komisiji "vječni" Josip Manolić, upro je prstom u Gregurića, Valentića i Mesića, da su krivi za privatizaciju, koju su započeli kroz model menadžerskih kredita, krađe, mita i korupcije.

A čitav proces predvođen je od strane ex YU naoko tajnih, ali javnih službi, koje su zaboravile da su bile vrhunski organizirane u svijetu špijunaže u svrhu opresije hrvatskog naroda, ali svjesne da ne mogu, ne znaju voditi, nisu sposobne, nešto učiniti s hrvatskom privredom, i eto nam brzinskih rezultata i katastrofe Agrokora, no i mogući, konačno! - početak preporoda hrvatske ekonomije.

Svi problemi u Agrokoru su vezani za utjecaj hrvatsko-ruskih službi, ovakvih onakvih, koje su desetljećima surađivale na preuzimanje hrvatske infrastrukture, luka, energetike, prehrane, što je i potvrđeno izjavom od strane Sberbanke, da su znali da su financijska izvješća fabricirana, no ipak su odlučili investirati u Agrokor, kao strateški projekt. Ulagati u njega.

Nisu li ipak trebali prijaviti kriminal zatečen u procesu duedilligence? Nedavna izjava predsjednika Rosnefta, Sechina vezana za akviziciju INE, dodatno je potvrdila strateški interes i njihovu namjeru. I posve legitimnu, obzirom da su Rusi prvi pružili ruku Hrvatskoj s početka "mira", nakon Domovinskog rata, dajući joj poslove. Sechin nije precizirao detalje takvog eventualnog aranžmana, no više je puta naglašavao želju za strateškim partnerstvom s hrvatskom Vladom te izričito naveo da bi, u slučaju da Rosneft uđe u vlasničku strukturu INE, obje njezine rafinerije bile modernizirane i nastavile s proizvodnjom.
"Već 2013 godine imali smo sastanke s predstavnicima hrvatske Vlade, predlagali smo vrlo konkretne stvari i razgovarali o zajedničkim projektima. Zašto se nije ništa pokrenulo s mrtve točke? To je pitanje za hrvatsku stranu. Već tada smo naglasili da Hrvatska zauzima središnje mjesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja. Ima više razloga za to, od strateške vrijednosti Inine imovine do lokacije naftnih terminala preko kojih naša kompanija može trgovati svojim proizvodima u okruženju... "

Ali nakon Agrokorove dubinske knjigovodstvene provjere, kriminal ipak nije prijavljen, već operativno odrađen, u suradnji s Hrvatskom. Rezultat je očit i vrlo vidljiv: Hrvatska je na čelnoj, čak vodećoj poziciji na ime mita i korupcije, pranja novca, sumi koja prelazi i preko 40 milijardi Eura, a koja odgovara hrvatskom zaduženju. Postavlja se pitanje: a gdje je ostali novac, pokraden od hrvatskog naroda? U zapadnim bankama ili pak, Sberbanci?

Hrvatski ekonomski potencijal je uništen, planovi razvoja I strategije u Hrvatskoj, niti ne postoje, a fokus je, zapravo "tamo gore" na ostatku ostataka "nekih drugih službi", malo na prodaji INE, i pravnih procesa kojima se pokušava ozakoniti nezakonito, kriminal i prodaja INE Rosneftu, tvrtki pod međunarodnim embargom optužene za brojna (ne)djela korupcije.

Stoga, jesu li ljudska prava Ante Todorića ugrožena u ovom trenutku? Kako god narod tumačio - ali da - jesu. On je krunski svjedok za međunarodni pravni sistem, tj. proces koji se nikada ne bi mogao održati u Hrvatskoj, zbog političkog utjecaja na sudstvo hrvatskih "libela", koje baš i ne mjere ravno, već pomalo i ukrivo idu. A jednom kad pođe ukrivo -ode...

Zato ostaje 40 milijardi razloga za pitanja hoće li hrvatska kriminalna hobotnica shvatiti konačno da je ovo trenutak "pokajanja", ili će nastaviti provoditi "svoje", operacije na Balkanu, za ostvarenje tuđih, bilo čijih, samo ne Hrvatskih operacija na njemu?

Ili ćemo zauvijek, kao što smo i do sada bili samo nečiji poligon za prevagu jezičca na vagi, bez sebe samih, opet k'o topovsko meso, glineni golubovi, sužnji, biti nečije marionete. Jer to nije ništa novoga...

Izvori: 
Military-Industrial Commission of the USSR (VPK), from 1979–80, detailed how spetsinformatsiya
 
In other news, TI has disaccredited the Croatian chapter and taken court action to prevent it from using the TI name and logo. 
Maybe has sth to do with the fact that the former CRoatian chapter has been silent on the rampant corruption in the country. 
Croatia: $35.6 Billion in Illicit Financial Outflows via Crime, Corruption and Tax Evasion Hemorrhages the Balkan Nation's Economy
 
 
 

Reci što misliš!