Koliko ćete platiti ovisi o izboru veterinara. Zakonom su određene cijene jedino cijepljenju protiv bjesnoće i čipiranju. Za ostale usluge cjenik veterinari formiraju sami.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Vi, dobri ljudi koji posjedujete kućne ljubimce, sigurno svakodnevno doživljavate ljubav kroz taj odnos, na ovaj ili onaj način. Neopisiva je zahvalnost tih naših životinja i stoga morate biti spremni održavati taj odnos kroz brigu o njihovu zdravlju, kako bi im život bio što duži i kvalitetniji.

Koliko ćete platiti veterinarsku uslugu uvelike ovisi o izboru veterinara. Jedino su obveznom cijepljenju pasa protiv bjesnoće i čipiranju te satnici ovlaštenog veterinara zakonom određene cijene. Za sve ostale usluge, veterinari slobodno formiraju cijene pa je potrebno uključiti logiku i zdrav razum kako u ovim teškim vremenima ne biste tu svoju ljubav prema životinji platili nepotrebno skupo, osim ako to želite. Evo pregleda najčešćih, često nezaobilaznih troškova vezanih uz prevenciju bolesti i liječenje psa, od doba mladunčadi pa sve do eutanazije.

 

Štence treba cijepiti, očistiti od nametnika i kastrirati

Štencu je najprije potrebna dehelmintizacija – čišćenje crijeva od nametnika. Postupak počinje 17. dana štenčeva života i ponavlja se svakih 14 dana kroz naredna tri mjeseca. Normalna cijena jedne tablete za štene do 10 kila je od 5 do 15 kuna. U ovoj životnoj dobi štencu će trebati i Banminth pasta protiv glista (37-65 kuna).

Međuigra koja se naplaćuje jest prvi pregled novonabavljene životinje. Neki veterinari ga ne naplaćuju, kako bi ostavili dobar prvi dojam na klijenta. Ako ste imali takvog ljubimca već ili ste dobar poznavatelj vjerojatno ćete i sami znati procijeniti je li novonabavljen ljubimac zdrav, ali ako imate milijun pitanja, to je druga stvar.

 

 

Taj pregled se često poklapa s prvim cijepljenjem protiv zaraznih bolesti, pa ne očekujete da će veterinar naplatiti i pregled i cijepljenje. No, to je ta međuigra. Naravno, ako veterinar tijekom pregleda uoči neku patologiju i njoj se posveti, za očekivati je da će naplatiti potrošeno vrijeme, sukladno pravilniku o propisanoj cijeni satnice ovlaštenog veterinara koja iznosi 295 kuna bez pdv-a, dakle čak 368,75 kuna.

U dobi od 6-8 tjedana štene valja cijepiti protiv psećih zaraznih bolesti. Popularno se ovo zove “cjepivo protiv štenećaka”, iako se tom prilikom štene ne cijepi samo protiv štenećaka nego i protiv nekoliko drugih bolesti (leptospiroza, zarazni hepatitis, zarazni kašalj i parvoviroza). Cijepljenje se ponavlja dva do tri puta i košta od 100 do 150 kn.

Zakon nalaže da svi psi u Republici Hrvatskoj, stariji od tri mjeseca, moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće i mikročipirani. To će vas koštati 262 kn (cijepljenje protiv bjesnoće 150 kuna, mikročip 90 i putovnica 10 kuna) . Korisno je psu nabaviti i ampulu, tabletu ili ogrlicu protiv ektoparazita (buhe i krpelji). Djelovanje ampule traje mjesec dana; ovisno o uvjetima izloženosti parazitima, tablete 5 tjedana, a ogrlice 6 do 8 mjeseci. Cijene variraju od 50 do 100 kuna za ampule, tablete 80 do 100 kn, a ogrlice oko dvjestotinjak kuna, ovisno o tjelesnoj masi i proizvođaču. Stariji štenci se kastriraju. Kastracija ovisi o tjelesnoj masi. Kod mužjaka cijena se kreće između 400 i 1000 kuna, a za ženke od 750 do 1500 kuna.

 

Pseća trudnoća slična je našoj dvonožnoj

Kao i svaka gravidna ženka, skotna kuja najprije mora obaviti ultrazvučni dijagnostički pregled (100-300 kn). Zatim se uzima bris rodnice radi određivanja plodnih dana (100-200 kuna). Nakon toga potrebno je uraditi test progesterona. Jedno mjerenje košta 180 kuna, no potrebna su dva kako bi se utvrdio skok vrijednosti. Ako je kuji na porodu potreban carski rez, on ne bi smio biti više od 30% skuplji nego kastracija ženke, dakle od 900 do 2000 kuna. Cijena također ovisi o tjelesnoj masi kuje.

 

 

All the love I have #nicetemptation #goldenretriever #momlove #puppy #momandpuppy

A post shared by Tiziana Farabegoli (@tizianafarabegoli) on

 

Troškovi od prve do šeste godine

Veći psi kraće žive, tako da, uvjetno rečeno, u gerijatrijsku dob ulaze već sa 6 godina, a manji psi nešto kasnije. Dob psa od 6 do 8 godina smatra se već dovoljnom starošću, u kojoj se javljaju neke degenerativne i staračke bolesti te tumori. Preporučljivo je jednom godišnje podvrgnuti psa sistematskom pregledu kako bi se isključile sustavne bolesti koje dolaze s godinama ili pak otkrile eventualne skrivene bolesti, primjerice karcinom nekog unutrašnjeg organa. Pas neće pokazati svojim ponašanjem postojanje skrivene bolesti odmah u početku ili barem na vrijeme. Najčešće se dogodi da životinja kompenzira takav proces dok to organizam može podnijeti. Kad patološki procesi nadvladaju kompenzatorne mehanizme organizma, dolazi do manifestacije bolesti, tj. do prvih simptoma koje vlasnik može uočiti. Evo pregleda nekih od rutinskih dijagnostičkih metoda koje se koriste u okviru sistematskog pregleda starije životinje:

Opći klinički pregled – oko 100 kuna

Rtg, jedna projekcija – od 80 do 200 kuna

Ultrazvučna obrada – od 100 do 300 kuna

CT – potrebno je napraviti u nekim humanim ustanovama ili u inozemstvu (Slovenija) – oko 1500 kuna

Crvena i bijela krvna slika – od 100 do 200 kuna

Biokemijske pretrage krvi, ovisno o parametrima koji se mjere – od 20 do 100 kuna po parametru (cijene parametara nekih hormona mogu iznositi i preko 150 kuna, npr. hormoni štitnjače ili progesteron)

Analiza mokraće – od 50 do 100 kuna

Bakteriološka i mikološka kultura mokraće po pojedinom uzorku – oko 150 kuna

Oftalmološki pregled – u okviru općeg kliničkog pregleda ili posebno – oko 100 kuna

Mjerenje očnog tlaka – od 100 do 200 kuna

Koprološka pretraga (pretraga stolice na crijevne parazite) – od 50 do 150 kuna po uzorku

Iznenadne i nedijagnosticirane bolesti mozda su najskuplji teren, jer veterinar mora napraviti više pretraga da dođe do dijagnoze, a taj put do dijagnoze ponekad završi puno ranije nego vam veterinar to predstavi.

Nekad se dogodi da ni nakon mnogobrojnih i skupih pretraga ne dođe do poboljšanja. A ni do dijagnoze. 

Jedna od takvih nezgodnih bolesti je i upalna bolest crijeva (inflammatory bowel disease). Prava dijagoza uspostavlja se biopsijom, pa se ta metoda često zaobilazi. Ta činjenica dugoročno uzrokuje nepovjerenje u odnosu veterinara i klijenta jer je bolest kronična, a pas dolazi uvijek radi istog, dobiva terapiju pod pretpostavkom... patolozi znaju sve ali ništa ne mogu...osim ako im ne dostavite uzorak biopsije ili punkcije. Takva pretraga u referentnoj ustanovi kao sto je veterinarski fakultet ili veterinarski institut kosta 150 do 250 kuna.

 

 

Palijativna skrb i eutanazija

U dobi kada životinja više ne može trpjeti to što joj se događa, bilo da boluje od mukotrpne i neizlječive bolesti, bilo da je liječenje bolesti preskupo i njezin ishod neizvjestan, a postoji i još nekoliko vrlo striktnih indikacija u kojima je dopušteno obaviti eutanaziju, ona se obavlja tako da životinja niti u jednom trenutku ne osjeti strah ili bol izazvan samim postupkom. Izvodi se tako da se životinja prvo uvede u sedaciju ili potpunu narkozu te joj se zatim intravenozno injicira sredstvo od kojeg se više ne probudi.

Eutanazija s prijevozom u veterinarsko-higijenski servis, ovisno o tjelesnoj masi, iznosi od 300 do 700 kuna; od te cijene 100 kuna je iznos prijevoza lešine, a ostatak je cijena veterinarske usluge i lijeka.

 

 

Vjerujte veterinaru kliničaru više no internetu i prodavačima u pet shopu

Vjerujte svom veterinaru i poštujte ga, ako je to zaslužio. Ako dopustite da bude trgovac, ako ga tjerate da se srozava na nivo borbe s literaturom koju ste našli na internetu, očekujte aljkave rezultate i lažne očajničke pokušaje da vas impresionira medicinskim floskulama. Sjetimo se, satnica ovlaštenog veterinara puno je veća od njegove kalkulacije koju Vam predstavi u računu.

Veterinarska mala praksa u Hrvatskoj je pomalo podcijenjena, pa je zato svaki put kad Vam veterinar naplati samo veterinarski proizvod bez cijene usluge ili savjeta, samo prilagodba tržištu u kojem prodavači u pet shopu imaju veći autoritet kod vlasnika životinje nego školovani veterinar.

Veterinari itekako kalkuliraju kad Vam moraju prodati skupi lijek protiv alergije (npr.apoquel) umjesto jeftinog kortikosteroida u svrhu da Vašem psu bude bolje, pa onda ne naplate svoju uslugu kako biste Vi taj lijek uopće mogli priuštiti Vašem ljubimcu. Sjetite se toga kad ćete idući put ostaviti nekoliko stotina kuna u pet shopu, uzimajući savjete blagajnika. čak i savjeti veterinara zaposlenih u pet shopu ne mogu biti relevantniji kao relevantnije od onih veterinara kliničara iz veterinarske ambulante.

Kliničko iskustvo i sustavno praćenje pacijenata je najvažniji argument zašto biste trebali slušati Vašeg odabranog veterinara, ali sa zrnom soli, naravno. U redu je tražiti drugo mišljenje, ali samo ako dolazi iz izvora jednakog ili višeg nivoa relevantnosti. Stručni članci na internetu uglavnom vise nisu otvoreni i dostupni. Jedino su besplatne tercijarne publikacije, kao sto su npr. članci na nekom portalu za životinje. Podijelite s Vašim veterinarom svoja internetska istraživanja, ako je normalan, tj nema kompleks ega, poslušat će Vas zainteresirano i uzeti u obzir činjenice za koje možda ni on ne zna te ih provjeriti u relevantnim izvorima.

Dr. vet. med. Sunčica Ana Veldić 

 

Reci što misliš!