U novogodišnjoj Putnoj Miljenka Mitrovića doznajte detalje o Brešanovom novom filmu "Država", o čemu je razgovarao s Mikijem Manojlovićem i Momčilom Otaševićem te kada Vlahao Srezović otvara Saloon. Sretna vam Nova!

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Kad mi se javio moj stari prijatelj Slobodan Milovanović, koji je na jedan dan skoknuo iz Praga u Zagreb, otvorilo mi se puno toga oko novog filma Vinka Brešana.

-Mogu ti samo reći da je Mate Matišić napisao briljantan scenarij, ali ništa više, osim da će film biti senzacionalan.

-Otkud ta misterija?

-Morali smo potpisati, pod moralnom i kaznenom odgovornošću, da nikome, baš nikome, ne smijemo odati strogo čuvanu tajnu Vinkovog filma „Država“.

Skopčao sam da će uz dvadesetak naših glumaca, u filmu igrati i poljska zvijezda Daniel Olbritzcky, koji je bio partner pokojne Ene Begović u Zafranovićevom „Padu Italije“. U ekipi je i beogradski glumac Lazar Ristovski.

-Stvarno smo svi potpisali da ne smijemo o sadržaju filma ni zucnuti prije službene projekcije – potvrdio mi je i Goran Grgić, jedan od aktera „Države“.

Već sam spomenuo u prošloj Putnoj da će u Brešanovom novom filmu kao ministar pravosuđa debitirati i Zvonimir Sunara – Suki.

 

Miki Manojlović, kralj zagrebačkog HNK

Proteklih dana imao sam dosta bliskih susreta sa glumcima i glumicama. Tako sam kod mladog gazde Tača u HNK sreo Mikija Manojlovića i znatiželjno ga trznuo – što radi u Zagrebu?  

-Igram kralja Leara kojeg režira Janusz Kica – uzvrati Miki odbivši savršeno vino sa Sromlja.

-Imao sam manju operaciju, pa su mi doktori zabranili piće – objasnio je.

Mislim si, kako će proteći prvi susret Zlatka Hasanbegovića, novog člana Kazališnog vijeća HNK s budućim „kraljem“ Mikijem Manojlovićem.

Momčila Otaševića, zvijezdu hrvatske sapunice „Prava ljubav“, također sretoh u bifeu HNK. Uz gutljaj rajnskog rizlinga pokaza mi na mobitelu prekrasnu kućicu.

-Gradim je na Njegušima. Bit će tu i konoba sa pršutom i vinom – pohvali se i odjuri sa svojom prekrasnom djevojkom, glumicom Jelenom Perčin.

U Gavelli Ivo Gregurević na sva zvona hvali film Ivana Salaja „Osmi povjerenik“, koji će za tjedan dana premijerno u zagrebačka kina.

-Bit će to izuzetno filmsko ostvarenje koje će dobiti mnoge nagrade – uvjerava me Ivo.

Uz putno piće, nasmijana i lijepa, kao da jede „macinu travu“, Nela Kocsis cvrkuće:

-Radim bez predaha. Predstave u Gavelli, snimanja pa Bobočka u Pečuhu, triler drama na Ribnjaku, a uskoro ću sa Reneom Medvešekom u matičnom teatru početi s probama Kafkinog „Procesa“. Igrat ću odvjetnicu.

Lijepo je čuti da se puno radi, da se snima, da glumice i glumci imaju dovoljno posla. Vjerujte, nema ništa gore nego ih pitati što rade, a nemaju što odgovoriti. Tiha jeza…

 

Srdele i lignje iz Jarunskoga jezera

Na bakalaru kod poznatog slikara Grge Anzulovića, uz čuveno viško vino Volare i antologijski Čeljevski biser, rasplela se diskusija o tome tko je najveći ribič od prisutnih.

-Ja sam lovio tone jegulja na Neretvi. A i u Jarunu sam ulovio lignje i srdele – hvali se Stanko Jerkić.

Vlaho Srezović, koji napokon 13. veljače otvara kultni Saloon i promovira monografiju, tvrdi da je ploveći Atlantikom kao kapetan broda uhvatio svega i svačega iz mora.

-I ja sam u Dubrovniku vadio pune vrše različite ribe, a bio je tu i morski pas od metra i pol – dodaje Pavo Kremenić, pa ispada da je ulovio više riba i rakova nego što je postigao golova.

Sve je utišao Mladen Partalo koji je iz automobila donio slike kao dokaze svog ribičkog umijeća.

-Pogledajte ovog ugora, veći je od mene. Pa ovaj zubatac kapitalac, pa kovač… - nizao je Partalo. I svi se složiše da je upravo on ribar svih ribara. Uostalom Mladen, od milja zvani Vol, dobar dio godine kočari na Visu, pa nam je jednom zgodom na Jelsu u konobu kod Anzulovića poslao gofa od dvadeset kilograma. Severina i ja zagrabili smo pancete koje su bile najslađe.

Dosta šarana, kečiga, somova i štuka pohvatao je i Ivo Gregurević, ali zlonici tvrde – „On lovi dinamitom“. Ivo to kategorički odbacuje i hvali se svojim ribičkim trofejima, ali ni on nije ni blizu kralja ribara Partale.

Kad smo kod jela i riba, uz sretnu Novu evo i jedan kratki, gastronomski vic.

Ulaze u leskovačku roštiljarnicu dva gosta i pitaju:

-Mi smo vegetarijanci. Što možemo naručiti?

-Taksi.

 

 

 

Reci što misliš!