Nakon što je njena prva kolumna srušila sve rekorde čitanosti na Otvorenom, Marija Dimitrijević vraća nas u rane 80-e, doba mini vala, Farrah Fawcet i nastanka nekih od najboljih grupa u Bivšoj...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Prošle nedelje sam otišla sa prijateljicom u restoran "Mali Pariz" u Birčaninovoj ulici na klopu. Nema ništa lepše nego kada dve žene pobegnu od svih obaveza i muževa. Tada kreće prava zabava. Red vina, red trača, red malih zalogaja hrane, evociranja uspomena iz mladosti i puno smeha.

Vraćamo se na sam početak osamdesetih. Priče kreću ovako... Kao okoreli hipik odlazim na letnji raspust čuvenom desetkom (avion McDonnell Douglas DC-10) preko bare. Koliko sam tada bila popularna u mom drustvu.... Prva od društva idem u Ameriku kod strica sa željom da upoznam prave hipike. U zemlju mojih idola, Jima Morrisona, u koga sam, by the way, bila kao klinka ludo zaljubljena i to tako jako kao što se može voleti neko samo gledajući njegovu sliku na omotu ploče ili postera.

 

 

Janis Joplin, Neil Yang, Graham Nash.. Čikago... Samo izgovor imena tog ogromnog grada u meni stvara ludu avanturu. Iz Amerike se vraćam razočarana i s totalnim modnim preobražajem. Tamo nisam vidjela, a kamoli upoznala ni jednog hipika. Osim brata od strica koji duva vutru. 

Smejale smo se i prisećanjem prvog stavljanja mini-vala na kosu. Tada je to bio potpuni hit. Kada sam izašla iz frizerskog salona (tada su postojale samo frizerske zadruge), plakala sam kao kiša. Izgledala sam kao Kunta Kinte, crnac iz serije "Koreni" koja je u to vrijeme bila hit. Tih godina izlazilo se i u čuveni kafić "Zlatni papagaj", prvi kafić u Beogradu. Iako je imao samo oko 20-25 kvadrata, nije nam stvarao nervozu usprkos ogromnoj gužvi. Tiskali smo se unutra i uživali.

Kupovali smo i garderobu sa potpisom čuvene kreatorke tog vremena, Mirjane Marić u Jugoexportu. Cipele u Knezu kod  "Kralja". Među prvootvorenim buticima, ako ne i prvi, bio je i butik u Čika Ljubinoj ulici gde sam kupila i svoju prvu pravu svečanu mini haljinu, srebrnu sa okruglim šljokicama, za doček Nove godine u diskoteci London u koju sam otišla tada prvi i poslednji put.

Nazdravljanjem i kucanjem čaša sa vinom sećamo se i prvog zajedničkog odlaska u čuveni salon "Michel", kod vlasnika-frizera Michela na prvo satiranje i feniranje u stilu Fere Fosit.

 

 

Početkom tih osamdesetih nastaju i prve kultne rock grupe kao što je Katarina II. Jedan od članova koji je i grupi dao ime je moj današnji venčani kum Gagi Mihailović, pre toga frontmen grupe Limunovo Drvo. Grupa Katarina II kasnije  se rasformirala i tako je nastao jedan od najpopularnijih bendova na prostorima bivše Jugoslavije - EKV (Ekatarina Velika),  u kojoj je bas gitaru svirao Bojan Pečar, brat od tetke mog današnjeg supruga.

Stupala je tada na scenu neka nova generacija. Buntovna i svoja. Nažalost, nova vremena donosila su i neka "crnila" pomoću kojih su pojedini želeli da "pobegnu" u neku njihovu "lepšu stvarnost" . Nažalost, zbog toga neke divne duše nisu više među nama.

Ulične svetiljke počele su da se pale, noć se spušta nad gradom... U lokalu, gosti se smenjuju. Gledam u goste... Koliko smo se promenili za 30 i nešto godina.. Devojke i žene kao da su sišle sa nekih modnih sajtova. Mada, i dalje su to ravno isfenirane duge kose, dosta plastike na licu i telu, veštacki dugi nokti i crveni lak.  

Gucci je sada popularan u gradu. Ako nisu cipele, onda mora da bude torba ili bar kaiš. Tako da je Gucci must have in Belgrade. Naravno, nezaobilazne su i Balenciagine čizme u svim bojama. Ja sam večeras obula mog Jimmyja Chooa. On je bio jedini muškarac koji nam je te večeri pravio društvo u restoranu Mali Pariz..

Nas dve izlazimo na mokru ulicu. Zimska kiša pomešana sa sitnim pahuljama snega počela je da pada...

U ušima mi odzvanjaju reči pesme Električnog orgazma, Zlatni Papagaj:

Mi volimo ženske fine
našminkane, doterane
uredno smo počesljani
obućeni, obuveni

Mi nosimo skupo perje
ispeglano, mirišljavo
gnušamo se GSP-a
kolima se brže stize...

Marija Dimitrijević 

 

Reci što misliš!