Miljenko Mitrović doznao je tko režira Ljuštinin odlazak u mirovinu, tko mu piše biografiju, gdje je najbolji tulum za Valentinovo i ponešto o tajnama istarskog seksa.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Svega je bilo proteklih sedam dana. Ma svega i svačega! Od ocjenjivanja vrhunskih vina u Jatu do trbušnog plesa i jazz sevdaha lijepe Elme Burnić u Sofri. Inače, svi koji misle da je sve u životu slučajno, grdno se varaju. Ama baš ništa ovaj naš život ne prepušta slučaju. Sve je unaprijed određeno. 

Na primjer, 9. veljače rodila se moja unuka Uma, a istog datuma u isti sat otišla je put neba moja majka Kata. Slučajnost? Ni pod razno. Zapalim za majku na Kamenitim vratima svijeću, a unuci na Viberu pošaljem dar za njen deseti rođendan:

 

            10

Život bljesnu poput blica,

Proleti vrijeme ko jato ptica,

A moja najdraža curica

Postade preko noći cenerica

 

I dodam još jedan haiku:

Na dječjim rođendanima 

Ljudi kradu

balonima duše.

 

I tako bi ja mljeo do daljnjega da ne bi nesvakidašnjeg ocjenjivanja vina u prostorijama Jata. Žiri ugledni ugostitelj iz Baltazara, Bobo Čimbur, Tihomir Miletić, gazda Tača, Toni Filipec, kralj bermeta i vinski mag Mladen Šogorić

Trebalo im je skoro sat vremena da šampionom proglase Mladena Žugčića - Žugu i njegov rajnski rizling uz žestoke proteste prošlogodišnjeg šampiona, Opernog pjevača Tvrtka Stipića (vidi sliku). 

-Vlado Paganini me prevaril! Dal je na ocjenjivanje pogrešno vino. Inače bih ja ponovo pobedil!

Činilo se da će bivša reprezentativna devetka Tomo Šokota favorizirati vinčeko svoga tate Zorana, ali sam se prevario.

-Za mene je najbolje vino Željka Čimbura!

A naš ambasador iz Malezije i Indonezije, novopečeni vinar, nije krio samozadovoljstvo nakon Tomine ocjene, iako je ćapao samo srebro. Osobno se slažem sa žirijem, ali kad sam probao gulaš od veprovine s njokima koji je pet sati kuhao Tvrtko Stipić, bi mi žao što nije bio zlatni. 

-Dojdi na Valentinovo u HNK. Dečki iz Paganini banda, Zrinka Cvitešić, Dušan Bućan i ja bumo napravili štimung za zaljubljene - šapnu mi Tvrtko.

Otići ću sigurno jer bit će tu romantike, ali što mi to vrijedi kad se više ne mogu zaljubiti. Ma zaboravio sam kako se uopće prilazi i upucava komadima. Totalni sam tutlek.

 

Spektakularno umirovljenje Duška Ljuštine

Na potezu oko Frankopanske naleti Krešo Dolenčić.

-Čujem da režiraš lansiranje Duška Ljuštine u penzionersku orbitu?

-Istina, radim program, ali to je dan kazališta Kerempuh koji će biti posvećen Ljuštininom umirovljenju. Tarik i Rene će imati svoje provale pa malo inserata iz predstava, red glazbe...

-Hoće li biti lavova, žirafa i međeda, kao u tvojoj šangajskoj režiji Aide?

-Ma ne zezaj se!

Doznajem da će u sklopu jubileja biti promovirana i biografija Duška Ljuštine.

-Ja pričam, a sve snima i bilježi Boris Rašeta - otkri mi budući penzić Ljuc. 

Otuda valjda i Rašetin izlet u kazališne kritičare gdje je nahvalio Frljića i Karakaša. Ako je 'Sjećanje šume' tako dobro kako Rašeta piše, ja ga častim s kartom za svaku iduću predstavu koju će ponovno gledati i pićem kod Tereze u klubu. Na generalki sam se tako dosađivao i ljubomorno gledao pisca 'Šume' kako srče pivo i nisam upozorio Pavu i društvo da ne idu na premijeru zbog čega su mi propisno ispsovali sve po spisku. 

Kći Mia je isto bila ljuta što joj nisam rekao da je priredba dosadna pa je na premijeri gledala Karakaša kako u gledalištu loče vino. I na prvoj reprizi pisca su vidjeli s nekakvom boćicom, ali kako publike baš i nije bilo previše jer se pročulo da je osim glumaca sve ostalo davež, moglo se neprimjetno lokati. Jebiga, rekoh kćerki da ne valja biti obično piskaralo i bivši novinarčić poput mene jer moraš čekati da prođe predstava da bi nešto hitil v gupček. Kad si veliki pisac onda to možeš u dvorani pred publikom i glumcima koji suše grla izgovarajući dosadne odavno prožvakane replike. 

E moj književniče i moj Rašeta, usporediti Spajićevo uprizorenje Kiklopa u HNK sa šumarstvom u Gavelli isto je kao da uspoređuješ mene s velikim Veselkom Tenžerom. Razlika je to drastična. Nudim svima okladu da će Ljuština prije odlaska u mirovinu postaviti na scenu Kerempuha svog Ličana Karakaša. 

Kad sam pitao ravnatelja Svrtana zašto Karakaš, a ne Miro Gavran kojeg igra cijeli svijet na velikim scenama, nećete vjerovati što mi je odgovorio. 

-Rekao sam Gavranu da ga možemo igrati u Gavelli, ali samo na maloj sceni. 

Ma vidi vraga, Karakaš na velikoj, a Gavran na maloj. Netko je tu lud ili ja ili Svrtan. 

A sad mala šala za kraj:

 

Istarski haiku seks

-Biš?

-Bin!

-Kad?

-Sad!

-Ćeš?

-Ću!

-Gre?

-Gre!

-Si?

-San!

 

 

 

 

 

 

 

Reci što misliš!