U lovu na blagdanske priče tekst izmiče uz dosta zanimljivih, kratkih caka, zanimljivosti i viceva

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Za Uskrs sam poželio baš svima da dočekaju dan kad se smrt pretvara u život. Čudo Isusovog uskrsnuća trebalo bi biti znak da onaj 21 gram ne umire već putuje u Bogu bliske orbite. Oni koji ne vjeruju drže se 1. Aprila. A ja pak ne vjerujem u taj 1. April. No, nešto bi zanimljivo trebalo naškrabati u ovoj blagdanskoj „Putnoj“, a zaista ne znam što?

Možda nešto o tome kako su mog frenda Zorana Šokotu opljačkali drski, a uspostavilo se i naivni, lopovi.

-Kad su pronašli pet satova zvučnih marki, odmah su isparili. A to su bile one jeftine kopije od po pet dolara – ispričao mi je zajednički prijatelj, čuveni harmonikaš, Vlado Marinčić.

Odustajem od šire verzije i krenem pisati o tome kako su na Dolcu opljačkali gazdu Saloona Vlahu Srezovića.

-Čini mi se da mi je iza leđa bila dobro zbigecana dama. Žao mi je samo što su uz novac nestali i svi dokumenti – tuži mi se Vlaho uz napomenu da će ubrzo promocija monografije Saloona.

Pade mi na pamet da napišem nešto više o Borisu Moćanu – Moćku, počasnom konzulu Obale Bjelokosti.

-Znaš, puno je katolika u toj zemlji. Imaju možda najveću katedralu na svijetu u koju stane sedam tisuća ljudi, a kad je Uskrs ili Božić, oko nje se okupi i do sto tisuća vjernika – tvrdi mi Moćko dok smo kušali zlatna Omerzova vina.

I susret sa Zdenkom Horvat – Štimac, koja je prva u centru Zagreba otvorila seks shop, nije bio veća tema za „Putnu“.

-Pravo malo bogatstvo zgrnula sam na „španjolskim mušicama“ koje su kupovali i znani i neznani. Kad je stigla Viagra, mušice su odletjele u zaborav – prisjeti se gazdarica Zdenka. Opet tražim nešto za veću priču, ali ne ide pa ne ide.

Prijatelj Boris Farago počeo je dobru spiku, ali i to je trajalo kratko:
-Sa suprugom svako ljeto idem u Schaphausen. Imaju strašne rock koncerte, a u blizini šogorove kuće je vila Tine Turner, koja više ne nastupa pa se često odmara u Švici – reče mi Boris, a ja krenuh dalje u potragu za dobrom pričom.

 

Tko će biti novi Siniša i Nera?

Nailazi Nela Kocszis s pričom koja je obećavala.

-Odbila sam ulogu Marije Terezije u „Gričkoj vještici“ jer naprosto nemam slobodnih termina. Strašno mi je žao što ljeto neću provesti s Histrionima – trepnu Nela i nestade.

A meni veće priče nema ni u talonu. Mislim si, redatelj Dražen Ferenčina je inspiracija, ali on o Gavelli, dok ne završi natječaj za ravnatelja, ne želi ni pisnuti.

-Radim u koprodukciji sa šibenskim kazalištem predstavu „Kako je počeo rat na mom otoku“, a na ljeto za Viteza na Opatovini „Gričku vješticu“ – reče i ni riječi više.

Napomenuh mu da bi bilo bolje da režira „Kako je završio rat na mom otoku“, jer me ne bi čudilo da Aleksa na kraju bude i gradonačelnik. A možda bi Aleksinu ženu, karizmatičnu Matiju Prskalo, trebalo u trendu zamijeniti „muškićem“ koji bi na sceni vrištao:

-Aleksa, vrati se! Skuhao sam ti paštašutu!

Ne trza Fec na provokacije, pa mi ne želi čak ni potvrditi informaciju da će Siniša i Nera u novoj Histrionskoj „Gričkoj vještici“ biti Janko Volarić Popović i mlada, talentirana i lijepa glumica Mada Peršić, kći Ružice, legendarne profesorice kemije u Klasičnoj gimnaziji. 

Skužim da mi tu nema veće storije pa odjurim na promociju zbirke pjesama Seada Alića. Zanimljivo, mudro i dirljivo.

-Ima nas tu puno iz Kotor Varoša – reče mi dr. Asim Kurjak koji je porodio moje najmilije. A i mene uz Kotor Varoš veže puno toga lijepog. Nikad neću zaboraviti Fazliće, Hidajeta, Muniru, Aidu, Vernesu, Dževada, pa Ganiće, Lisu i Ripu. I opet nemam puno štofa za „Putnu“.

Naljutit će se moja urednica, ali što joj vrijedi ljutnja na rođenog oca. Kažu da od kineskih stvari duže od šest mjeseci traje samo Kineski zid. Tekstovi i kolumne traju dan, dva, ili nekoliko sati, pa mogu malo i uprskati.

 

Prvi april 

I da ne zaboravim, evo četiri kratka za good bye.

1. -Kako ti je ime?
-Nikolina!
- Ne pitam te čija si, nego kako se zoveš

2. U parku dvije stare prijateljice sjede i pričaju:
- Sjećaš li se ti kako se ja zovem?
- A jel' ti to hitno?

3. – Trudna sam, što želiš da bude?
- 1. April!

4. Pitali Fatu:
- Što više voliš, kad ti uđe ili izađe?
- Kad se dvoumi!

Miljenko Mitrović 

Reci što misliš!