Dejan Kovač: Tehnologija je jedino što nas gura naprijed, sindikati su zaostali u 20. stoljeću

N1

Predsjednički kandidat Dejan Kovač komentirao je prijedlog sindikalnog vođe Krešimira Severa o skraćivanju radnog vremena i oporezivanju novih tehnologija.

“Trebalo bi, umjesto otpuštanja, skraćivati radno vrijeme uz zadržavanje visine plaće. Trebalo bi uvesti i poreze na nove tehnologije i njihove enormne prihode, kojima bi se financiralo vrijeme nezaposlenosti radnika, mirovinski sustav i slično”, rekao je Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih sindikata hrvatske.

Kovač smatra da sindikati ne drže korak s vremenom. Severu je uzvratio protuprijedlogom. Učitelji bi, smatra Kovač, trebali raditi na novim vještinama i usavršavanjima, umjesto da traže plaće bez ikakvog usavršavanja.

Kovačevu objavu prenosimo u cijelosti.



“Sindikalni oksimoron – porez na nove tehnologije vs. povećanje plaća u obrazovanju

Onog trenutka kada čelnici sindikata shvate da biti na vlasti skoro pa četvrt stoljeća je nasljeđe nedemokratskih sustava prošlog stoljeća je trenutak kada će nam i tržište rada konačno možda izaći iz 20. stoljeća.

Onog trenutka kada čelnici sindikata shvate da je tehnologija jedino što nas gura naprijed, a ne njeno oporezivanje, možda konačno i uđemo u 21. stoljeće.

Kroz povijest tehnologije su smanjivale broj zaposlenih u određenim djelatnostima, ali su i otvarala nova radna mjesta u novim djelatnostima.

Radnici su se samo morali nadograditi s novim vještinama i alocirati u novi segment tržišta rada. Nešto što je strano mnogi sindikalistima jer već 25 godina kohabitiraju u istom sustavu, uz konstantno povećanje plaća i bez ikakvog dodatnog usavršavanja.

Moderno tržište rada 21. stoljeća zahtijeva cjeloživotno usavršavanje.

Po meni, ideja poreza na tehnologiju je porez na BUDUĆNOST!

Ne možemo temeljiti moderno gospodarstvo 21. stoljeća na potrošenom modelu bivšeg sustava.

Za nove politike trebaju nam novi ljudi i nove ideje”, napisao je Dejan Kovač.

Komentari