Plenković: Za spašavanje Đure Đakovića 300 milijuna kuna

Damjan Tadic / CROPIX

Vlada je na sjednici, među 16. točaka dnevnog reda, raspraviti i Prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu za kreditno zaduženje i/ili financijski okvir za likvidnost društvima Đuro Đaković Grupa d.d., Slavonski Brod, Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. Slavonski Brod i Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d., Slavonski Brod.

Premijer Andrej Plenković najprije je izrazio sućut stradalima i njihovim obiteljima u požaru u domu u Andraševcu.

“Riječ je o privatnom domu, poruka ove tragedije mora biti da se osnaži sustav nadzora nad ovakvim domovima”, rekao je.

Plenković je uvodno spomenuo i odluku o davanju jamstva koja se odnosi na HBOR za kredit za sanaciju Đure Đakovića.



“Riječ je o potpori u iznosu od 300 milijuna kuna budući da je ova kompanija važan segment u Brodsko-posavskoj županiji. Mislimo da bi njeno posrtanje imalo negativan utjecaj na gospodarsko-socijalan utjecaj cijele kompanije”, poručio je premijer.

“Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze, 150 milijuna kuna za obrtna sredstva, za proizvodnju,a ostala sredstva će ići u kasnijoj fazi. To je naša odluka nakon razgovora s predstavnicima Đure Đakovića. Dajemo šansu Đuri Đaković ovom odlukom i nastojat ćemo da se ona adekvatno provede”, dodao je.

“Odluka o izdavanju državnog jamstva u iznosu do 300 milijuna kuna predstavlja potporu za sanaciju u skladu s pravilima o državnim potporama i Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama”, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Komentari