Beroš o stanju u KB Dubrava: Riječ je o izvanrednim okolnostima i tako ćemo se ponašati

Damir Krajac / CROPIX

Ministar zdravstva, Vili Beroš, bio je u KB-u Dubrava te je komentirao stanje u bolnici.

Ministar je rekao da je otišao u KB Dubrava da vidi kakvo je stanje. Istaknuo je da se pojavio problem na ventilacijskom sustavu te da je bitno da KB Dubrava profunkcionira na odgovarajući način. “Tim najboljih stručnjaka u Hrvatskoj radi na rješavanju tog problema, nadam se da će se riješiti brzo. Riječ je o izvanrednim okolnostima i tako ćemo se ponašati”, rekao je Beroš.

“Bolnica je predodređena kao primarno respiracijsko-intenzivistički centar”, dodao je.

Što se tiče bolesnika koji nisu evakuirani u prvom valu, Beroš je rekao da će se neki od njih prebaciti na jednu drugu lokaciju koja je predviđena za smještaj takvih bolesnika, ali nije želio reći o kojoj se lokaciji radi.



“Važno je reći da nitko od pacijenata nije pozitivan, ali ovo su mjere predostrožnosti”, rekao je Beroš.

Ministar je rekao da će KB Dubrava biti vrlo brzo spreman. “Govorimo o satima, odnosno danima”, rekao je Beroš, dodavši da ne može reći koliko će ljudi ostati u KB-u Dubrava.

U samoj bolnici nema problema, istaknuo je, dodavši da su održani razgovori bili na tehničkoj razini.

Pohvalio brzu reakciju

Pohvalio je i tim u KBC-u Zagreb, gdje je jedan liječnik zaražen koronavirusom.

“Jutros sam ih pohvalio, reakcija je bila promptna, kirurška, precina i jasna. Mislim da je zatvoreno nekoliko soba za ultrazvučnu dijagnostiku. Imamo backup za to spreman”, rekao je Beroš.

“Moram izrazito pohvaliti i aktivnosti privatnog zdravstvenog sektora, koji su se svi od reda stavili na raspolaganje hrvatskom zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš, dodavši da je među njima i nekoliko privatnih bolnica koje su se stavile na raspolaganje javnom zdravstvenom sustavu.

“Raspored zbrinjavanja hitne medicinske službe je napravljen, da rasteretimo ove bolnice i omogućimo da one nesmetano rade”, rekao je ministar i uputio upozorenje pacijentima.

“Vrijede generalne preporuke, a to je da se ne treba žuriti u ambulantu, sve što se može napraviti preko telefona, treba se napraviti preko telefona. To se poglavito odnosi na starije bolesnike, kao i one koji boluju od kroničnih i drugih bolesti i tako treba postupati, kako bi se smanjila mogućnost zaraze i kako bismo zaštitili sebe i liječnike”, rekao je Beroš.

Komentari