NaslovnicaMagazinDOMAĆI KVASAC Evo kako ga samostalno možete napraviti i imati još ukusniji...
DOMAĆI KVASAC Evo kako ga samostalno možete napraviti i imati još ukusniji kruh
Objavio
Otvoreno
-
Zbog epidemije koronavirusa građani su opustošili police u supermarketu. Brojni su nagomilali brašno u svojim domovima, ali što ako nestane kvasca?
Slovenka Anita Šumer na svom je Instagram profilu pokazala kako samostalno napraviti kvasac. Šumer je i autorica knjige “Kvasomanija”, a na Instagramu ima više od 70 tisuća pratitelja.
Osim brašna i vode trebat će vam staklenka s poklopcem i dobra vaga. Što se tiče brašna, možete uzeti obično pčenično, no najbolji rezultati postižu se s raženim, jer na njemu živi najviše mikroorganizama koji se u pravim uvjetima rado prihvate fermenriranja, piše Slobodna Dalmacija.
PRVI DAN:
Pomiješajte 20 g brašna s 20 g vode, stavite u staklenku i na nju samo prislonite poklopac. Ostavite na toplome mjestu, no ne u blizini grijaćih tijela. Ako vam je u kući prohladno, možete ju zamotati u dekicu. Kasnije tijekom dana još jednom promiješajte mješavinu.
DRUGI DAN:
U staklenku dodajte još 20 grama brašna i 20 grama vode i dobro promiješajte. Kasnije pomiješajte još jednom.
TREĆI DAN:
Dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode. Promiješajte dva puta u danu.
U staklenci bi se sada trebali pojaviti znakovi aktivnosti. Smjesa bi trebala malo narasti i kiselo mirisati.
ČETVRTI DAN:
Pola smjese izlijte (možete ju upotrijebiti za palačinke ili slično tijesto). Postupite isto kao i trećeg dana.
PETI DAN:
Postupite kao i prethodnog dana (pola odlijte i dodajte navedenu količinu brašna i vode). Dobro promiješajte.
ŠESTI DAN:
Ponovite isti postupak.
SEDMI DAN:
Kvasac je gotov.
A evo i kako ga koristiti. Za manji kruščić od 300 grama brašna dovoljno vam je 100 grama divljeg kvasca i 200 grama vode. Želite li veći kruh, uhvatite se matematike.