Vojska će evakuirati dio štićenika iz doma za starije u Splitu?

Iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu opet bi trebao biti evakuiran dio štićenika. Takvu informaciju neslužbeno je dobio Večernji list od izvora bliskom županu Blaženku Bobanu u čijoj se ingerenciji nalazi dom koji je posljednjih dana u fokusu javnosti zbog prisutnosti koronavirusa među ugroženom skupinom, ali i niza kontroverzi oko NZJZ u Splitu koji svoju epidemiološku službu nije uputio pravovremeno na teren.

Kako doznaje list evakuirat će se više desetaka štićenika koji će potom biti prebačeni u karantenu na splitskom Duilovu. Od više djelatnika iz samog doma doznaje se kako se po hodnicima priča čak i o vojsci koja bi trebala stići kao pripomoć u prebacivanju štićenika budući da u domu trenutno radi tek dvadesetak djelatnica, a inače ih je za skrb, rehabilitaciju i medicinsku njegu na raspolaganju oko 90.

“Padamo s nogu, rušimo se. Mnoge djelatnice plaču od muke. Na raspolaganju nema nikoga. Nema ravnatelja, nema voditelja. Dosta kolegica je već pozitivno na koronavirus, dosta ih je i u samoizolaciji. Nas dvadesetak koje radimo u domu stalno gledamo epidemiologe koji provode izvide. Više puta smo ih pitali kad će nas testirati ali nam kontinuirano govore da se ne bojimo i da ima vremena. Mi sve smo gotovo sigurne da smo pozitivne, a kad bi se to i dokazalo u domu više ne bi imao tko raditi. Obilazimo sva četiri kata 24 sata na dan i zato se počelo špekulirati o vojsci koja bi već danas ili sutra trebala pomoći pri evakuaciiji dijela preostalih štićenika”, ispričala je u dahu jedna djelatnica doma u subotu poslijepodne.

Inače, u domu je bilo smješteno oko 350 štićenika, mahom ljudi starijih od 80 godina s kroničnim zdravstvenim problemima. U domu ih je trenutno nešto manje od 300, a jedna je štićenica od posljedica koronavirusa preminula u bolnici na Križinama, piše Večernji list.



Splitski stožer: 86 korisnika Doma ide u samoizolaciju, ostali u karantenu

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u subotu popodne donio je odluku o samoizolaciji 86 korisnika Doma za starije i nemoćne, dok će ostali, odnosno njih 105, biti smješteni u karantenu na Duilovu.

Kako su naveli u priopćenju, odlučeno je da 86 teže pokretnih korisnika Doma ostane po jedan u sobi u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj, dok će ostali korisnici biti izmješteni u karentenu sa zasebnim sanitarnim čvorom, svatko u svojoj sobi, u hotelu Zagreb na Duilovu.

Iz preventivnih razloga svaki od korisnika biti će pojedinačno testiran i ostaje u samoizolaciji.

“S obzirom na osoblje koje je pozitivno na koronavirus ili se nalazi u samoizolaciji dio njih će se zamijeniti sa sedam medicinskih sestara Županijskog Doma zdravlja te u dogovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa osam njegovateljica i više medicinskih sestara. Izmještanje korisnika biti će obavljeno tijekom sutrašnjeg dana”, navodi se na kraju priopćenja.

Komentari