Horvat o Krstičeviću: Nema tu njegove odgovornosti; SDP: Njegova ostavka je moralan i častan čin

Luka Gerlanc / CROPIX

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević u četvrtak je podnio izvanrednu ostavku nakon pada vojnog školskog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

Reakcije na njegovu ostavku se još uvijek ne smiruju, a konačna odluka bit će poznata danas nakon sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u četvrtak je na HTV-u u emisiji “Otvoreno” izjavio kako je razgovarao s Krstičevićem nakon nesreće, ali i kako smatra da ovdje nema njegove odgovornosti.

“Kolega Krstičević je emotivan, ali za takav njegov korak nema razloga. Nema tu njegove odgovornosti”, rekao je Horvat, dok u dijelu HDZ-a drže kako bi, unatoč tome što je Krstičević omiljen u desnom dijelu HDZ-a, mogao biti uteg uoči parlamentarnih izbora.



HOĆE LI PLENKOVIĆ PRIHVATITI OSTAVKU? Krstičević će se danas sastati s premijerom

Ostavka je odgovoran čin

Predsjednik saborskog Odbora za obranu SDP-ov Igor Dragovan u četvrtak je izjavio da na ostavku ministra obrane Damira Krstičevića gleda kao na visoko moralan i odgovoran čin čovjeka koji je odgovoran za funkcioniranje sustava.

“Na ostavku ministra Krstičevića gledam kao na visoko moralan i odgovoran čin čovjeka koji je odgovoran za funkcioniranje obrambenog sustava“, kazao je Dragovan, dodavši da se “na žalost, nesreće prečesto događaju”.

“Uopće ne smatram da je ministar Krstičević odgovoran za nesreću koja se dogodila, no, držim da je njegova ostavka moralan i častan čin”, naglasio je Dragovan.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ocijenio je  u četvrtak da je ministar obrane Damir Krstičević podnijevši ostavku prvi put u cijelom mandatu napravio ispravan potez.

“Krstičević prvi put u cijelom mandatu napravio ispravan potez. Prvi i zadnji”, napisao je Beljak na Twitteru.

Ostavku je komentirao i član saborskog Odbora za obranu Miro Bulj.

“Potresen sam današnjim događajima te kao bivši hrvatski vojnik izražavam duboku sućut obiteljima poginulih“, rekao je Bulj.

“Ostavka je uvijek odgovoran čin“, kratko je prokomentirao Bulj te nadodao da valja imati na umu da je kraj i Vladi i saboru uskoro, no da u ovom trenutku kada su dva života izgubljena, ne želi uplitati politiku u slučaj.

RASIPA SE PLENKOVIĆEVA VLADA Krstičević je 15. ministar koji bi mogao napustiti Vladu

“Teško je u ovom trenutku išta govoriti, nakon dva izgubljena života, no evidentno je da treba više ulagati u ratno zrakoplovstvo, kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale”, zaključio je.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u četvrtak kako je Damir Krstičević, ministar obrane u ostavci, više puta u svom mandatu pokazao da mu je bitnije pogodovati NATO-u, svojoj bivšoj firmi KING ICT i HDZ-ovim klijentima, nego brinuti o sigurnosti vojnika.

Sinčić je na svom facebook profilu izrazio sućut obiteljima vojnika koji su poginuli u nesreći vojnog školskog aviona Zlin tijekom redovnog obučnog leta.

Gjenero o Krstičeviću: Pratio ga je peh, a vrlo je dobro radio ministarski posao. Nije lako prihvatiti ovakvu ostavku

Komentari