Bazga je u punom cvatu pa je ovo idealna prilika da je pripremimo i za naredne mjesece, ali u obliku sirupa.
Prije nego što podijelimo recept, napominjemo da se bazgini cvjetovi beru za sunčana vremena.
Beru se samo oni koji su potpuno rascjetani sa žutim sladonosnim prahom. Također, pripazite i na to gdje ćete brati cvjetove jer primjerice kanali i druga zagađena mjesta nisu dobra opcija. Dakle, odaberite grm s kojeg ćete brati cvjetove koji nije onečišćen.
Recept koji ćemo podijeliti s vama jest klasični domaći bakin recept za sirup od bazge.
Sastojci:
40 cvjetova bazge
4-5 šaka svježih listova mente
3 litre vode
3 dag limunske kiseline
3 kilograma šećera
Priprema:
Dobro operite cvjetove bazge i listove mente. Šećer stavite u vodu i kuhajte sve dok se u potpunosti ne rastopi.
Kada se smjesa šećera i vode prohladi, u nju stavite limunsku kiselinu, bazgu i mentu te ostavite smjesu da odstoji 24 sata.
Nakon 24 sata, procijedite sok kroz gazu, prelijte u boce i vrijeme je za uživanje, piše Zadovoljna.hr.