KAD JAGANJCI NE UTIHNU Epidemija koronavirusa spasila život tisućama

U Slavoniji je – baš kao i u Lici – janjcima ove godine epidemija – produljila život. Nisu ih stočari mogli prodati ni za Uskrs, ni za Praznik rada, nije bilo svadbi, krštenja ni ostalih svečanosti. Pojavio se višak od oko 3 tisuće janjaca koji će uskoro – ne prodaju li se – postati bravci, a za njih, na tržištu, potražnje nema. Ovčarima je jedina slamka spasa popuštanje epidemioloških mjera, otvaranje ugostiteljskih objekata i ponovna mogućnost organiziranja svečanosti i proslava.

Dok utovljeni jaganjci bezbrižno skakuću po poljima gazda Đuro na sto je muka. Jer nitko ih nije tražio ni za Uskrs a ni u prvomajske dane. Već im raste vuna i bleje kao ovce.

“Oni su veseli što su izbjegli ražnjeve pričesti i krizme, a mi smo žalosni što su nam prazni džepovi ostali”, govori Đuro Mesir, stočar iz Donjeg Novog Sela.

Kad je u ožujku sve stalo stočari su dovedeni, poručuju, u jako tešku situaciju.



“Loše je. Nije bilo ni pričesti ni krizme ni svatova. Janjići se ne mogu prodati. Nešto sam prodao za Božić i to me spasilo ranije. Janjići će prerasti kad pređu 32 kile i slabo ih tko hoće uzeti”, žali se Mesir.

Kod Željka Lučanina šišaju ih i sređuju te vraćaju u već prepune staje.

“Slabo jaganjci idu, jako slabo. Teško prodajemo. Evo imam 13 ovaca, 27 janjaca i nisam još nijedno prodao. Nema krizmi, nema ničega, a jaganjci stoje”, govori Milan Uvalić, stočar iz Slakovaca.

“Situacija nije baš bajna. Smatram da kod mene ima trenutno viška barem 150 komada od 35 do 40 kg. Nadam se da će krenuti svatovi”, rekao je Željko Lučanin, stočar iz Slakovaca.

Udruga uzgajivača ovaca na području VSŽ -e županije broji oko 40 članova, s oko 6000 grla. Stočari vjeruju da su viškovi jako veliki.

“To su gubici svakodnevni teško mi se financijski izraziti. Smatram da bi trebalo pokrenuti otkupe tržišnih viškova zato što u našoj županiji ima sigurno tisuće komada janjaca viška”, naglašava Lučanin.

Dok gomilaju viškove stiže im pomoć države. Devet milijuna kuna ide proizvođačima tovne junadi, svinja i janjadi koji životinje kolju u klaonicama. No stočari se pitaju se kome će prodati svoje janje jer klaonica, poručuju, nije kupac.

“Ponuđena je mjera skladištenja, a to znači da će neke od klaonica dobiti pravo da otkupe svu janjad i smrznu je. Može biti problem što će ta smrznuta janjad možda doći nagodinu k nama pa srušiti našu cijenu”, istaknuo je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu u VSŽ-i.

Cijena janjčića kreće se do 24 kune za kilogram žive vage. No oni koji su prerasli i dobili na kilaži nitko ne traži.

“Godišnje potrošimo blizu pet tisuća kilograma janjetine i najviše se traži janje sirovo da bude oko 16 kilograma, zato što ako je ono teže, to je drugi okus i to nije ta kvaliteta koju mi možemo plasirati na naše tržište”, naglasio je Mario Marjanović, vlasnik sale za vjenčanja u Vinkovcima.

I vuna je, napominju stočari, veliki problem. Pošišali su svoje ovce ali vunu kažu nitko ne želi otkupiti.

“Eno vuna lanjska stoji u vrećama. Šišanje je 15 kn po ovci, a vuna se ne može prodati”, govori Mesir.

Spasiti bi ih moglo kažu popuštanje mjera, svečanosti i proslave. Do tada očajni stočari nemaju izbora. Ženska janjad preživjet će da im proširi stado, a muške će morati pojesti, piše HRT.

Komentari