Ništa ne osvježava kao ledena limunada, a poželite li je malo “začiniti” u večernjim satima, dodati joj možete i nešto vodke, džina ili bijelog ruma.
Također, možete se i poigrati sirupima od đumbira, višnje, jagode ili maline. Ubacite i pokoji listić metvice, bosiljka ili grančicu ružmarina i dobit ćete savršeno piće.
No, da biste “iscijedili” ono najbolje od limuna, potražite nešpricane plodove. Tako ćete moći iskoristiti i koru te dobiti napitak pun okusa i mirisa.
Na deset limuna, možete iskoristiti šalicu šećera i 6 šalica vode. Sve promiješajte dok se šećer ne rastopi pa čuvajte u hladnjaku tri dana.
Poslužite s ledom i kriškama limuna.
Koncentrat
Želite li pak dobiti limunadu koja dulje može stajati u hladnjaku, napravite koncentrat, a za to će vam trebati dvije, dvije i pol šalice cijeđenog soka limuna.
Zagrijte šećer i polovicu limunova soka pa miješajte dok se šećer ne rastopi, a sok proključa. Kad se sirup ohladi pomiješajte ga s ostatkom limunova soka i držite u hladnjaku.
Na pola šalice koncentrata ulijte jednako toliko vode i ubacite koju kocku leda.
Koncentrat može stajati do tri tjedna u hladnjaku ili pet mjeseci u zamrzivaču, piše Punkufer.