U Hrvatskoj 91 novi slučaj zaraze, jedna osoba preminula

Cropix

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978. Među njima je 100 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 115 preminulo, a 2323 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4410 osoba.



Do danas je ukupno testirano 89 764 osoba, od toga 1529 u posljednja 24 sata.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš jutros je na N1 Televiziji rekla kako od jučer do danas imamo 76 novooboljelih od koronavirusa. Takav porast Capakova zamjenica smatra očekivanom posljedicom okupljanja raznih vrsta i povoda, smanjenje fizičkog razmaka i nepridržavanje propisanih mjera.

Krapinsko-zagorska županija 

Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Hum na Sutli). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba na području Krapinsko – zagorske županije je 7. U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, od kojih je 47 negativno, dok je 1 osoba pozitivna. U samoizolaciji se nalazi 114 osoba. Sa današnjim danom, dosad je ukupno testirano 3278 osoba.

Grad Zagreb

Zagreb ima 23 novooboljele osobe. Većina su kontakti s prethodno oboljelim osobama. Grad Zagreb ima 343 ukupno oboljelih. 420 osoba je testirano, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovio je da će građani morati naučiti živjeti s virusom. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar govorila je o novim preporukama. “Što se tiče predlaganja, mi smo predložili nošenje maski u javnom prijevozima, ali građane pozivamo da nose maske u zatvorenim prostorima. Apeliramo da mjere vrijede i za privatna obiteljska okupljanja. Apeliramo da se nose maske i u zatvorenom prostoru”, kazala je.

“Nemamo jedno žarište, već je više okupljanja gdje imamo onda zaražene”, objasnila je.

Sisačko-moslavačka 

 Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Obje osobe su s područja Grada Siska.

Primorsko-goranska

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno imaju 26 aktivnih slučajeva zaraze i 83 osobe koje su ozdravile.

Šibensko-kninska

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije sedam je osoba pozitivno, od kojih je četvero bilo u samoizolaciji kao kontakt oboljele osobe. Riječ je o tri osobe iz Šibenika, dvije iz Knina, jednoj iz Vodica i jednoj iz Kijeva.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa su oboljele tri osobe i to po jedna iz Županje, Cerne i Borova, izvjestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Od početka epidemije Vukovarsko-srijemska županija je zabilježila 87 slučajeva koronavirusa, a 41 oboljeli je ozdravio.

U samoizolaciji se nalazi 279 osoba dok je na COVID-19 testirano ukupno 3085 osoba.

U Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba

Ukupno je oboljelo 30 osoba od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

Capak: Mladoženji će biti dozvoljeno poljubiti mladu. Ali vlakić ne bismo preporučili. Ljudi tada ubrzano dišu

“Mi ćemo dati nove preporuke za organizaciju vjenčanja, okupljanja u ugostiteljskim objektima, catering, hotelima, i tako dalje. Malo ćemo postrožiti, tj. morat će se precizno voditi poimenice prisutni gosti, njihov OIB, njihov broj mobitela”, rekao je Capak.

Nadodao je također kako će od organizatora vjenčanja tražiti da se spriječi grljenje i ljubljenje, što je na vjenčanjima jako teško. Ipak, napominje: “Mladoženji će biti dozvoljeno poljubiti mladu”.

Više pročitajte OVDJE.

Splitsko-dalmatinska županija ima 7 novooboljelih

Tri osobe su iz Splita, 1 osoba iz Solina, 1 osoba iz Vrgorca, 1 osoba iz Baške Vode i 1 osoba iz Klisa. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba dvije osobe iz Splita i osoba iz Baške Vode tesirani su u Zagrebu gdje se epidemiološki i obrađuju. 3 novooboljele osobe su kontakti prethodno oboljelih. 314 osoba nalazi se u samoizolaciji. Jedna covid pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš izjavila je u četvrtak ujutro kako je u Hrvatskoj 76 novooboljelih od koronavirusa.

Među zaraženima su i dva su zdravstvena djelatnika. U samoizolaciji se, iz sustava zdravstva, nalaze četiri liječnika, 28 medicinskih sestara i šest nezdravstvenih radnika.

“Trenutne brojke nisu baš sjajne ali nisu ni poražavajuće. Jučer smo imali 53 novoboljela, danas je to 76, od jučer u 12.15 sati”, rekla je Bubaš za N1.

To je, kaže porast, ali nije neočekivan s obzirom na trenutna “okupljanja raznoraznog tipa”.

Na pitanje o mogućim novim mjerama koje bi se odnosile na svadbe i slična druženja većeg broja ljudi, Bubaš je rekla kako ne bi govorila o ograničavanjima “jer do sada nismo dovoljno prakticirati ono što možemo prakticirati, a piše u preporukama”.

“Razmišlja se o tome da se uvede obavezna evidencija i da se uvede kao nekakav organizator okupljanja, bio on privatna ili pravna osoba, da se uvede nekakva obveza kontaktiranja njegovih uzvanika i da podsjeti uzvanike ako imaju bilo kakve simptome radje ostanu kod kuće”, rekla je Bubaš.

Naglasak je, kaže, na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama i ograničenjima.

Bubaš se osvrnula i na nošenje maski, no na pitanje hoće li one biti obvezne rekla je kako to prepušta Stožeru da odluči.

“Istraživanja govore da čak i nošenje platnenih maski smanjuje širenje zaraze čak i do 30 posto. A ako je točno da će nas epidemija pratiti i na jesen, i da će klinička slika kod oboljelih biti teža, zašto ne bismo razmišljali o maskama i u zatvorenom i u otvorenome. Ima zemalja koje  preporučuju diljem svijeta nošenje maski i to je obilježje ne samo ove pandemije nego je postalo i dijelom kulture u nekim zemljama”, rekla je Bubaš.

Ustvrdila je i kako smo mi među zemljama u kojima se maske najmanje nose.

Njezin je dojam, kaže, da se, kada je riječ o broju oboljelih, “stvari za sada uspjevaju držati pod kontrolom” no  ako se građani ne budu pridržavali propisanih mjera brojke bi mogle biti i troznamenkaste.

Osječko-baranjska županija

Na području Osječko-baranjske županije pet je novooboljelih osoba. U zadnja 24 sata testirano je 148 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na koronavirus. Jedna novooboljela osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba. Ukupan broj aktivno pozitivnih na području županije sada je 259 osoba. U KBC-u Osijek je hospitalizirano 24 pacijenta, jedan više nego dan ranije, a jedan pacijent je na respiratoru. U samoizolaciji je od jučer 14 novih kontakta oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 724 osoba.

Zadarska županija

Zadarska županija ima tri novooboljele osobe. Još tri osobe pozitivne su na koronavirus i vezane su uz nedavno održano vjenčanje, a riječ je o mlađim osobama. Za sada se tako 7 osoba vezuje uz isto vjenčanje i u tijeku je testiranje osoba kod kojih su se razvili simptomi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 130 uzoraka. U samoizolaciji je 217 osoba, a od početka epidemije aktivni nadzor je istekao za 4424 osobe. Na JIL COVIDU u Općoj bolnici u Zadru jedna je osoba na respiratoru i jedna je smještena na COVID 1 odjelu.

Vezano uz novooboljele osobe i vjenčanje na kojem su te osobe bile, voditelj službe epidemiologije u Zadru dr. Alan Medić je rekao:

“Molim sve one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima da se jave svom obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi kako bi im se odredila mjera samoizolacije. Također molim sve ljude koji su bili na vjenčanju da se u idućim danima ponašaju odgovorno što podrazumijeva izbjegavanje kretanja među ljudima, praćenje svog zdravstvenog stanja te ukoliko moraju izlaziti obavezno nošenje zaštitnih maskica”.

Istarska županija

Istarska županija ima devet novooboljelih. Kod 7 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to 5 s područja Republike Srbije, 1 iz Republike Albanije, 1 iz Zagreba. Jedna osoba je kontakt s već pozitivnom osobom. U jednom slučaju je još u tijeku epidemiološka obrada. Jedna od novooboljelih osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula, koji se zarazio izvan bolničkog sustava.

Nakon epidemiološke obrade, definirani su svi preventivni postupci, te je 7 osoba (zdravstveni djelatnici) u mjerama samoizolacije. U tijeku su postupci preventivne dezinfekcije prostora. Opća bolnica Pula nesmetano pruža redovne usluge zdravstvene zaštite.

Karlovačka županija

Karlovačka županija ima jednu novooboljelu osobu. U Karlovcu je jučer testirano 40 osoba, a jedan nalaz je stigao pozitivan. Riječ je o ženskoj osobi, kontakt ranije oboljele osobe. Danas će biti testirano 35 osoba (ukupno u Karlovcu 3252 testiranja).

Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su 4 pozitivna nalaza.
U tijeku je poduzimanje epidemioloških mjera te utvrđivanja kontakata oboljelih osoba. Što se tiče jučer oboljele osobe iz Ogulina, epidemiolozi su utvrdili 27 kontakata oboljele osobe te se iste nalaze pod mjerama samoizolacije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 171 osoba. U Karlovačkoj županiji trenutno je 26 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji dva su nova slučaja zaraze. Trenutačno je u županiji 70 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 66 osoba, a četiri su osobe hospitalizirane. U samoizolaciji je 541 osoba. Ukupno je testirano 2449 ljudi, na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka te su dva uzorka pozitivna na koronavirus (COVID-19).

U Dubrovniku u jednoj teretani sumnjaju na širenje zaraze

Na Facebooku i na vratima jedne teretane u Dubrovniku objavili su kako sumnjaju na zarazu kod nekoliko svojih članova te da će biti zatvoreni najmanje 15 dana. Navodno je i ta zaraza potekla od svadbe koja je bila krajem lipnja u Zagrebu, gdje je bilo nekoliko Dubrovčana. Tako je jedan od posjetitelja svadbe, kako doznaje Dubrovački dnevnik, bio u kontaktu s osobom iz fitness-studija gdje se također pojavila zaraza. Prostor teretane zatvorili su kako bi zaštitili svoje klijente od širenja bolesti.

HZJZ danas objavljuje nove preporuke za građane

U srijedu su zabilježena 53 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 934. Među njima je 91 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Jedna je osoba preminula.

HZJZ danas objavljuje nove preporuke. Očekuju se detaljnije upute za svadbe. Nagađa se da će uvesti obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Pojavilo se više novih žarišta, među kojima je proslava u Kutini, ali i svadba u Zadru

Zatvorena teretana u Dubrovniku, sumnja se na zarazu

Na Facebooku i na vratima jedne teretane u Dubrovniku objavili su kako sumnjaju na zarazu kod nekoliko svojih članova te da će biti zatvoreni najmanje 15 dana. Navodno je i ova zaraza potekla od svadbe koja je bila krajem lipnja u Zagrebu gdje je bilo nekoliko Dubrovčana. Tako je jedan od posjetitelja svadbe, kako doznaje Dubrovački dnevnik, bio u kontaktu s osobom iz fitness studija gdje se također pojavila zaraza, javlja Dubrovački Dnevnik. Prostor teretane su zatvorili, kako bi zaštitili svoje klijente od širenja bolesti.

Virovitičko-podravska županija

U Virovitičko-podravskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 20 osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1488 uzoraka. Od početka pandemije na području Virovitičko-podravske županije 11 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo.

Ponovno se uvodi obvezna samoizolacija za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH

Nacionalni stožer kreće prema uvođenju obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima – ovo su mjere o kojima se u srijedu, neslužbeno doznaje Jutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite. Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”, kažu sugovornici Jutarnjeg lista. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Stožeru smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njezinu kretanju donosit će se mjere.

Komentari