Marija Vukušić: Ovo je veliki pregovarački uspjeh Hrvatske

screenshot/N1

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je sredstva koja će Hrvatska dobiti u sklopu višegodišnjeg financijskog okvira, kao i što je potrebno učiniti kako bismo povećali produktivnost poljoprivrednih proizvođača.

Vučković je na početku kazala kako što se tiče višegodišnjeg financijskog okvira, izravna plaćanja nisu bila ukalkulirana za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Ističe kako su najavljene 22 milijarde eura jako dobre za Hrvatsku i da je to veliki pregovarački uspjeh Hrvatske i pregovarača Andreja Plenkovića. Spomenula je i omotnicu za sektor poljoprivrede u iznosu od 2 milijarde i 550 milijuna eura.

“Treba spomenuti i ribarstvo, tu imamo nešto više novca. Unutar drugog instrumenta, unutar Fonda za gospodarski oporavak također imamo dodatni novac”, kazala je Vučković.



Naglasila je kako Vlada nije mogla programirati potpore za ovo programsko razdoblje jer su one bile isprogramirane.

“Doista smo nastojali sukladno zahtjevima svih sektora, preusmjeriti tamo gdje je potrebno. Treba naglasiti da je danas uigovoreno gotovo 90 posto sredstava iz Fonda za ruralni razvoj, a isplaćeno gotovo 60 posto”, ističe.

“Potrebno je osigurati veću omotnicu za preradu”
Ministrica ističe kako je za prerađivačku industriju potrebno osigurati veću omotnicu.

“Mi ćemo malim i srednjim poduzetnicima usmjeriti više izravnih potpora. Investicije moraju ići i malima i srednjima i velikima. Jedinam za povećanje kapaciteta (malima i srednjima), a svima za razvoj tehnologija. Prije nekoliko godina imali smo 4 proizvođačke ogranizacije, a danas ih imamo 17”, rekla je ministrica.

Mi moramo povećati produktivnost proizvođača, kaže Vučković.

“Što to znači, vidite i na ovoj omotnicu. Mi moramo povećati produktivnost proizvođača. Imamo jedan lijep primjer sada u sektoru krumpira, imali smo situaciju prije par mjeseci da je zabranjeno jedno zaštitno sredstvo. Imali smo nekoliko sastanaka i dogovorili smo se da ćemo organizirati posebna skladišta kako se ne bi koristila ta zaštitna sredstva”, pojašnjava ministrica.

O Strategiji razvoja poljoproivrede kaže kako su je u naravi stavili na stol jer su je početkom lipnja počeli prezentirati po cijeloj Hrvatskoj.

“Sada, nakon što su izbori gotovi, Vlada se formira i vidjet ćemo jesu li potrebne dodatne intervencije u strategiju i akcijski plan”, poručila je zaključno ministrica, prenosi N1.

Komentari