DVOSTRUKI KRITERIJI? Zašto Hrebak nije u samoizolaciji, nego je otišao u Sabor na glasanje? Pitali smo asistenta Andriju i sve nam je rekao!

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak (HSLS) danas je bio na konstituirajućoj sjednici Sabora, a u koji je ušao na listi HDZ-a u 2. izbornoj jedinici.

To ne bi bila nikakva vijest, da se Hrebak nije testirao na koronavirus, zato što je bio na sjednici gradskog vijeća sa zaraženom osobom.

Na sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća koja je održana u petak u bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru poduzete su epidemiološke mjere zaštite od COVIDA-19. Ipak, test za jednu osobu koja je prisustvovala Gradskom vijeću pokazao se pozitivnim zbog čega je odmah reagirao i županijski Zavod za javno zdravstvo te gradski Stožer civilne zaštite.

“Poduzeli smo sve epidemiološke mjere za sazivanje Gradskog vijeća u zatvorenom prostoru. Svi su nosili maske, ruke su se špricale na ulazu i pored govornice te smo uredno održavali rastojanje i osigurali razmak kod sjedenja”, rekla je Valna Bastijančić Erjavec, dogradonačelnica Grada Bjelovara i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara.



“Prva tri reda s Gradskog vijeća moraju ići u samoizolaciju. To mi je upravo javila gospođa Vesna Grgić, glavna epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije”, potvrdila je to u utorak oko 18.30 sati za Regionalni portal Bjelovar.live Bastijančić Erjavec.

“U 14 sati sam imala informaciju kako u samoizolaciju moraju osobe koje su sjedile u prva dva reda, no eto, maločas je odlučeno kako mora i treći red. Odlukom epidemiološke službe, potom gradonačelnika i mene kao predsjednice gradskog Stožera djelatnici Gradske uprave Grada Bjelovara koji su sjedili u prva tri reda sutra neće doći na posao. Što će biti dalje, vidjet ćemo. U ovom trenutku poduzimamo sve mjere predostrožnosti. Ovo ne znači da je život i rad Gradske uprave stao. Svi smo na telefonima i računalima te i dalje smo dostupni i radimo online. Slušamo struku i postupit ćemo prema njenim odlukama”, kazala je Bastijančić Erjavec.

Dva sata sa zaraženim

Gradonačelnik Hrebak se testirao, negativan je i danas je prisustvovao konstituirajućoj sjednici Sabora.

“Na održanoj sjednici Gradskog vijeća jedan sudionik je bio COVID pozitivan. Čim sam saznao, pristupio sam odmah testiranju. Danas sam dobio rezultate testa. Nalaz je negativan”, napisao je na Facebooku.

Naime, zbog Hrebakova su nalaza i mogućega pozitivnog testa na koronavirus pojavili su se navodi da do konstituiranja Sabora ne bi moglo doći, jer je on jedan od 76 ruku koje predstavljaju većinu koju predvodi Andrej Plenković.

No, postavlja se logično pitanje, zašto Hrebak ne mora u samoizolaciju? Prije manje od dva tjedna, ljudi su još morali u samoizolaciju samo ako su bili u istoj prostoriji sa zaraženim… Hrebak je, podsjećamo, na sjednici bio barem 2 sata, na vrlo maloj udaljenosti od osobe zaražene koronavirusom.

Pitali smo asistenta Andriju da nam pojasni slučaj samoizolacije.

Najčešći način zaraze koronavirusom je bliski kontakt s osobom koja je u tom trenutku bila zaražena.

Bliski kontakt je bilo koji izravan kontakt poput rukovanja, ali i vrijeme provedeno s nekom osobom ako se radi o 15 minuta licem u lice, ili 15 minuta u manjem zatvorenom prostoru, piše asistent Andrija.

Andrija nam je postavio pitanje “Jeste li u posljednjih 14 dana bili u bliskom kontaktu s nekim tko je zaražen koronavirusom?” Mi smo odabrali odgovor “DA”.

Andrija je jasan

Andrija je odgovorio vrlo jasno:

“Trebali biste ostati doma i ponašati se kao da ste u samoizolaciji ? Postoji šansa da ste zaraženi pa biste mogli zaraziti i druge.

Sada nemate simptome, ali s obzirom na to da ste bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, postoji mogućnost da ste zaraženi. Simptomi se mogu pojaviti i do 14 dana od trenutka zaraze. Zato budite odgovorni i držite se pravila.

Budite oprezni, pratite promjene i ako se simptomi pojave, ponovno pokrenite ovu procjenu”, odgovorio nam je asistent Andrija.

Ovakve situacije samo postavljaju nove upitnike nad vjerodostojnost Stožera, s ozbirom na to da gospodin Hrebak ne mora ići u izolaciju, dok su stotine građana u istoj situaciji morali biti 14 dana zatvoreni u četiri zida.

Komentari