ŽUSTRO U SABORU U slobodnim govorima od obnove Zagreba do zločina totalitarnih režima

Saborski zastupnici na početku sjednice u utorak dotaknuli su se u slobodnim govorima raznih tema – od zakona o obnovi Zagreba, ekoloških i prometnih problema u zemlji, do zločina totalitarnih režima.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) osvrnula se na novi zakon o obnovi Zagreba upozorivši da javnost nije upoznata sa zakonom i koristima koje nosi, odnosno da se on odnosi isključivo na konstrukcijsku obnovu.

Dodala je da se Most zalaže za proaktivan pristup, pravedan pristup koji će utvrditi socijalne kriterije kod sufinanciranja obnove.

„Model financiranja 60/20/20 zvuči lijepo ali treba jasno reći da novaca nema, niti će se skupiti u džepovima građana, niti u pričuvama niti država taj novac ima”, kazala je Selak Raspudić.



Sačić: Istražiti zločine totalitarnih režima

Željko Sačić u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista zatražio je da Sabor pokrene procedure i zaduži nadležna tijela da se istraže zločini totalitarnih režima, posebno u jami Jazovka. Predložio je i da Sabor oda priznanje Mladenu Kuki koji je otkrio jamu Jazovka.

Natalija Martinčević (Klub HSLS-a i Reformista) osvrnula se na ekološki problem grada Varaždina, odnosno sto tisuća tona otada koje tamo nalaze na vodozaštitnom području.

Gospodarenje otpadom je prepušteno gradovima i općinama rezultirajući kaosom, te nismo niti blizu ispunjavanja kriterija EU, kazala je Martinčevoć i pozvala ministarstva da čim prije pristupe rješavanju tog problema.

Ružica Vukovac (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) upozorila je na donošenje velikog broja zakona po hitnom postupku bez zadovoljavanja preduvjeta, a Marijana Puljak (Klub IP-a, Pametnog i GLAS-a) upitala je kada će biti završena brza cesta Trogir-Omiš, cesta od vitalnog značaja za to područje.

Komentari